Спікер сподівається, що "війна нервів" перейде в дискусію

П'ятниця, 9 вересня 2011, 20:44

Україна, Росія і Європа мають провести відкритий діалог щодо енергетичних питань.

Про це заявив спікер Верховної Ради Володимир Литвин в інтерв´ю телеканалу "Рада" у п´ятницю, повідомляє його прес-служба.

Литвин наголосив, що у питанні поставок енергоносіїв влада має демонструвати єдність підходів, формувати єдину суспільну думку.

"Мова не йде про поступливість чи непоступливість з боку української сторони. Йдеться про нереальність ціни, а щодо цього треба займати відповідну позицію", - сказав він, додавши, що Україна вимагає "не преференцій, а єдиного підходу".

"Має відбутися загальний відкритий діалог за участю Європи, напрацьована відкрита формула формування ціни з урахуванням особливостей кожної конкретної країни", - наголосив Литвин.

"Я сподіваюсь, що ця "війна нервів", врешті решт, перейде у конструктивну дискусію. У переговорному процесі необхідно висувати аргументи і водночас демонструвати гнучкість і спроможність до компромісів з обох сторін, а головне - розуміння спільної відповідальності", - сказав він.

Спікер зазначив, що будівництво "Південного потоку" негативно вплине на доходи бюджету України.

"Але право країни будувати власні газогони ніхто не може заперечувати", - сказав він.

У цьому контексті Литвин висловив переконання, що Україна має думати, як використовувати повною мірою свої транзитні можливості.

Литвин уточнив, що в разі коли уряд подасть документи щодо реорганізації НАК "Нафтогаз", Верховна Рада розгляне їх і ухвалить виважене розумне рішення.

"Тут шукати велику політику не потрібно. Просто економічні реалії", - сказав керівник парламенту, додавши при цьому, що кожен суб´єкт енергетичних відносин "має займатися своєю справою: одна структура - видобутком газу, інша - транзитом".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування