Янукович: Якби Тимошенко хотіла компромісу, вона б розповіла, чому порушила закон

Середа, 19 жовтня 2011, 12:38

Президент Віктор Янукович заявляє, що за керівництва Юлії Тимошенко компанія "Єдині енергетичні системи" не сплачувала ані мито, ані податки.

Про це він заявив в інтерв'ю, опублікованому німецьким виданням Frankfurter Allgemeine Zeitung, переклад якого наводить його прес-служба.

"Найбільш складні питання належать до періоду, коли Тимошенко очолювала "ЄЕСУ". Тоді імпортувалося багато природного газу. При цьому не сплачувалися ані мита, ані податки", - заявив він.

"Це відомо зі справи російського генерала Георгія Олейника, якого було засуджено в Росії. Розслідування ще не закінчено. Відтак, робити висновки було б передчасно", - додав він.

Відповідаючи на питання, що Янукович обіцяв Єврокомісару Штефану Фюле та іншим, що спірну статтю 365 Кримінального кодексу буде скасовано, і чи має він намір виконати свою обіцянку, він сказав:

"Місяць тому я зустрічався в Ялті з представниками ЄС. Ситуація була незрозумілою, тому що тоді ще тривав процес проти Тимошенко. Сьогодні процес завершено. Водночас розслідування деяких її правопорушень продовжуються".

"Президент не приймає таких рішень сам. Бере участь парламент", - додав він.

На уточнююче питання, чи буде він підписувати закон про скасування статті 365 він відповів:

"Ви не розумієте? Я можу повторити для Вас: президент може вирішувати це лише після того, як парламент прийняв рішення".

"Деякі люди думають, що я керую парламентом. Це не так. Парламент має своє власне життя, де відбувається конкуренція політичних сил", - зазначив Янукович.

"Я також можу сказати Вам так: якщо пані Тимошенко прагнула б компромісу, вона б розповіла українському народові правду про те, чому вона порушила закони України. Вона могла б визнати помилку. Але вона ніколи не робила цього. Вона стверджує, що всі інші винні в тому, що сьогодні Україна платить за газ більше, ніж будь-яка інша європейська країна", - зазначив президент.

Також під час інтерв'ю він знову пригадав свідчення генерал-полковника Олійника.

" ...Якби не було процесу в Росії, де було засуджено до шести років позбавлення волі і також ув’язнено генерал-полковника Олійника: у цьому злочині Тимошенко була задіяна безпосередньо, особливо у випадках, де була зацікавленість з боку співробітників міністерства оборони Росії", - сказав він.

Після цього журналіст видання задав питання: "Як ми можемо говорити про незалежну судову систему, якщо Ви як президент заздалегідь так чітко засуджуєте Юлію Тимошенко? Хіба це не спроба вплинути на суд".

На це Янукович відповів:

"Ця інформація була вже опублікована ЗМІ. Вона не є таємницею. Знову ж таки, я категорично проти того, щоб на будь-якому рівні здійснювався вплив на роботу правоохоронних органів і судів. Інформація, яку я Вам надав, відома з попередніх процесів".

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування