З Європи в Україну приїде "ревізор" розібратися з політв’язнями

Вівторок, 4 жовтня 2011, 16:33

Доповідач із верховенства права ПАРЄ Марі-Луїз Бек приїде в Україну, щоб оцінити ситуацію з політичними ув’язненими.

Про це розповіла колишній доповідач ПАРЄ по Україні Ханне Северінсен в інтерв’ю УНІАН.

Вона визнала, що судова система в Україні загалом погана, а справи Юлії Тимошенко, Юрія Луценка, Валерія Іващенка та Євгена Корнійчука показали, що "захист не має змоги захищати підсудних, що умови для людей у в’язницях дуже погані, дехто з них дуже хворі, як Іващенко і Луценко, - і не одержують медичної допомоги".

"Я думаю, що для тих, хто сидить у в’язницях без медичної допомоги, було б добре, якби був призначений спеціальний доповідач щодо політичних ув’язнених", - зазначила Северінсен.

"Я знаю, що Марі-Луїз Бек з Юридичного комітету, яка є доповідачем з верховенства права, поїде і оцінить ситуацію з політичними ув’язненими в Україні. Це добре. Було б непогано, щоб потім Моніторинговий комітет зробив доповідь про всі системні проблеми", - сказала вона.

Северінсен згадала: "У 1999 році нам обіцяли в Україні, що ми зробимо те і те впродовж трьох місяців, але система так і залишилася незмінною". 

Екс-депутат парламенту Данії зазначила, що якщо данські фонди, які фінансують моніторинг, "дадуть зелене світло", то європейські спостерігачі займуться і оцінкою інших справ, окрім згаданих.

"Зокрема, ми хотіли б відстежити долю тих, хто протестував проти Податкового кодексу, стежити за тими, хто постраждав внаслідок подій на День незалежності в Україні, коли під питання було поставлено право на свободу зборів", - сказала Северінсен.

"Тобто, якщо у нас будуть ресурси, ми розширимо роботу, ну а що стосується цих чотирьох справ, то тут ми, звичайно, продовжимо відстежувати ситуацію у будь-якому разі", - запевнила вона. 

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування