Україна не прагне негайно до ЄС - Азаров

Вівторок, 4 жовтня 2011, 20:16

Україна не прагне негайно вступати до Євросоюзу, однак при укладенні Угоди про асоціацію наполягатиме на включенні до неї перспективи свого членства в ЄС.

Про це заявив прем'єр Микола Азаров під час зустрічі у вівторок із головою Національної Ради Австрії Барбарою Праммер, повідомляє прес-служба Кабміну.

"Україна взяла курс на європейську інтеграцію, але це зовсім не означає, що завтра ми подаватимемо заявку на вступ до ЄС. Але ми, як країна, повинні мати європейську перспективу", - наголосив Азаров.

Він додав, що відповідно до статті 49 Лісабонської угоди, будь-яка країна, яка територіально знаходиться у Європі, має право на європейську перспективу.

Праммер, у свою чергу, заявила, що потенціал для розширення ЄС існує, і європейські країни повинні мати перспективу приєднання до Євросоюзу.

Прем'єр висловив сподівання, що Угода про асоціацію з ЄС буде підписана до кінця 2011 року, і в ній буде прописана перспектива приєднання України до ЄС.

Азаров поінформував, що Україна завершує переговори про створення ЗВТ з ЄС.

Зокрема, він позитивно оцінив останній раунд переговорів з Єврокомісією, в результаті яких сторони домовилися про збільшення українських зернових експортних квот.

Однак досі залишаються невирішені питання, зокрема щодо насіння соняшника.

Прем'єр підкреслив, що Україна ввела мито на експорт насіння соняшника, що дало змогу стати великим виробником соняшникової олії, а Єврокомісія зараз наполягає на відміні такого мита.

"Ми не можемо зрозуміти цю вимогу, оскільки основні маслопереробні заводи знаходяться не у Європі, а в Туреччині. Чому так Європа переживає за Туреччину? Ми готові постачати олію і у Європу, і у Туреччину", - підсумував Азаров.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування