Україна хоче асоціацію лише на 10 років?

Середа, 5 жовтня 2011, 15:42

Україна висунула Євросоюзу вимогу обмежити термін дії Угоди про асоціацію до 10 років.

Про це з посиланням на джерела в дипломатичних колах України пише "ZN.UA".

Джерело нагадало, що попередній документ з ЄС — Угоду про партнерство і співпрацю — Україна підписувала також на 10 років. У випадку з Угодою про асоціацію Київ наполягає на кінцевому терміну дії документа — десяти роках — бо "не хоче назавжди залишитися "сусідом" ЄС".

"Оскільки європейська сторона не погоджується зафіксувати в Угоді про асоціацію перспективу повноправного членства України в ЄС, ми не хочемо, щоб такий документ діяв безстроково, і прагнемо зберегти можливість для перегляду даної угоди через якийсь час. Зокрема, наприклад, для початку через кілька років перемовин про Accession Treaty (Договір про вступ до ЄС)", — пояснив високопоставлений український дипломат.

Проте європейських дипломатів турбує така умова. Співрозмовники стверджують, що постановка питання про кінець дії Угоди викликає в Євросоюзі сумніви "в остаточності та незворотності" європейського вибору, зробленого українською владою.

Їх також дивує той факт, що дана тема не дебатується в українських ЗМІ.

Як відомо, наразі МЗС працює над організацією візиту президента Віктора Януковича до Брюсселя для вирішення ключових проблем угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування