Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Білорусі фактично заборонили протести

Середа, 5 жовтня 2011, 22:38

Акції мовчазного протесту відтепер будуть підпадати під закон про масові заходи.

Про це заявив журналістам 5 жовтня заступник глави комісії з прав людини, національних відносин і ЗМІ Палати представників Анатолій Глаз, коментуючи прийняті парламентом поправки до закону про масові заходи.

Засідання, на якому обговорювався проект закону, пройшло увечері 3 жовтня за відсутності журналістів.

Про нього стало відомо через добу з повідомлення, розміщеного на сайті нижньої палати, повідомляє БелПАН.

Згідно з новим законом, організація збору громадян, у тому числі з використанням інтернету, вважається пікетом, який повинен бути санкціонований владою, повідомив Глаз.

До отримання дозволу на захід поширювати інформацію про місце і час його проведення не можна, підкреслив депутат.

За його словами, під час доопрацювання законопроекту поняття "несанкціонована дія або бездіяльність" замінено на "несанкціоноване діяння".

На запитання журналістів, що конкретно означає це поняття, Глаз відповів: "Юристи визначать, що це означає".

Флеш-моби в законопроекті теж прирівнюються до масових заходів, оскільки місце і час його проведення обмовляється заздалегідь, заявив Глаз.

Що стосується дій міліції під час масових заходів, то, за словами депутата, співробітники правоохоронних органів можуть бути одягнені в цивільне, але, перш ніж затримувати людину, вони повинні ввійти, вказати на незаконність участі в несанкціонованому заході і попросити покинути його.

Депутат повідомив, що законопроект в першу чергу спрямований на посилення заходів щодо забезпечення безпеки громадян під час масових заходів.

"Враховуючи великий суспільний резонанс, комісія ретельно вивчила законодавчу базу країн СНД, Європи і США. Ми зробили висновок, що ідеальної концепції умов реалізації права на свободу думок не знайдено. Наш закон у принципових підходах нічим в гіршу сторону не відрізняється - навпаки, в плані відповідальності він більш ліберальний", - стверджує Глаз.

При цьому він зазначив: сам по собі закордонний досвід неоднозначний, і до нього треба підходити обережно.

"У кожної держави є функція, яку вона має виконувати в першочерговому порядку - це забезпечення безпеки громадян. Законопроект спрямований на збереження стабільної обстановки творчої в країні", - переконаний депутат.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування