Росія не пустить українців до експорту газу - Путін

Четвер, 6 жовтня 2011, 20:51

Українські компанії не одержать допуск до експортних газопроводів у разі виходу на ринок видобутку Росії.

Про це заявив прем`єр Росії Володимир Путін на пленарній сесії третього інвестиційного форуму "ВТБ Капіталу" "Росія кличе!", передає УНІАН.

"Доступ до ГТС зможуть одержати, вони не зможуть дістати доступ до експортних маршрутів, тому що експортом у нас займається лише "Газпром". Вони можуть дістати доступ і до активів видобутку, і ГТС усередині країни", - сказав Путін.

Він не виключив, що в майбутньому експорт газу буде лібералізовано, але поки що це робиться, щоб не обрушити ринок.

"До цього нас підштовхують наші європейські друзі й колеги, влаштовуючи нескінченні обшуки в компаніях "Газпрому" в Європейських країнах", - зазначив він.

Як відомо, 2 вересня 2011 року прем`єр України Микола Азаров повідомив, що після завершення реформування НАК "Нафтогаз України" і виведення з неї компаній, які займаються транзитом і видобутком газу, "Нафтогаз" буде ліквідовано.

Також Азаров сказав, що ліквідація компанії приведе до перегляду діючих газових контрактів з "Газпромом".

Голова правління "Газпрому" Олексій Міллер у коментарі на заяву Азарова погодився з перспективами реструктуризації "Нафтогазу України" і перегляду контрактів - але лише за сценарії злиття з "Газпромом".

27 вересня за ініціативою Європейської комісії в офісах дочірніх і залежних компаній ВАТ "Газпром" у Центральній і Східній Європі, а також в офісах деяких європейських покупців ВАТ "Газпром" пройшли несподівані інспекції, спрямовані на перевірку дотримання конкурентного законодавства ЄС.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування