Європейський "омбудсмен" вважає, що не суду судити Тимошенко

П'ятниця, 7 жовтня 2011, 14:27

Комісар Ради Європи з прав людини Томас Хаммарберг вважає, що доля Юлії Тимошенко має вирішуватись не в суді, а в Верховній Раді чи на виборах.

Таку думку він висловив в інтерв’ю УНІАН, текс якого поширила прес-служба Тимошенко.

"Обвинувачення проти неї та інших людей в цій категорії не мали б розглядатися як дії, що призводять до кримінального покарання в європейських країнах сьогодні", - сказав Хаммарберг.

"Кримінальний кодекс в Україні – дуже специфічний. Він, серед інших злочинів, містить і покарання за політичні рішення", - зазначив він.

"Перша проблема, яку я бачу, і чим я здивований, що цей старий Кримінальний кодекс не був змінений раніше для того, щоб розрізнити злочини від політичних кроків та рішень, які мають вирішуватися в рамках політичного процесу: в парламенті, на виборах і так далі", - заявив комісар Ради Європи з прав людини.

Хаммарберг вважає, що "декриміналізація двох статей Кримінального кодексу не стане відповіддю на всі аспекти, які стосуються судової системи, однак ми це будемо далі обговорювати і шукати кращі шляхи". 

"Я поки не маю сформованої думки, і не аналізував сутність обвинувачень, оскільки, як я казав, це, скоріше, політичний аспект, який мав би вирішуватися парламентом або на наступних виборах, чи ще десь", - зазначив він.

"І не люди, які займаються захистом прав людини, повинні виносити судження щодо здорового глузду такого роду рішень: чи були контракти з росіянами виправданими чи невиправданими, чи мала право влада підписувати ці контракти. Це – політичне питання, на мою думку", - додав комісар Ради Європи з прав людини. 

Він також зазначив, що процеси над Тимошенко та екс-чиновниками Юрієм Луценком, Валерієм Іващенком та Євгеном Корнійчуком "порушують питання досудового затримання".

"Я не можу побачити, що вид обвинувачень, висунутих проти них, міг би виправдати утримання їх в ув’язненні на такий період часу – він вже досить тривалий. Для мене це також порушує питання, чи немає зловживань з досудовим затриманням в цих випадках", - сказав Хаммарберг і нагадав про презумпцію невинуватості.

"Те, як використовується затримання в цих випадках, створює атмосферу покарання, якої варто було б уникати", - наголосив він. 

Крім того, Хаммарберг вважає, що було "недостатньо турботи про стан здоров’я" в згаданих випадках, особливо щодо Луценка та Іващенка. "Це ще одна причина, чому вони не повинні перебувати в ув’язненні", - додав він. 

Хаммарберг відзначив і "складнощі для захисту вчасно підготуватися".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування