Москаль пропонує не судити політиків, які ризикували

П'ятниця, 7 жовтня 2011, 20:06

Депутат від НУНС Геннадій Москаль пропонує декриміналізувати дії політиків, вчинені в умовах виправданого ризику.

Відповідний законопроект він вніс до Верховної Ради, повідомляє прес-служба "Народної самооборони".

Москаль пропонує доповнити ч.1 ст.42 Кримінального кодексу (яка встановлює обставини, що виключають злочинність діяння) новим абзацом: "Не є злочином також діяння (дія або бездіяльність) особи, посада якої законом віднесена до політичних посад, якщо це діяння пов‘язане із виконанням службових повноважень і було вчинене в умовах виправданого ризику".

"У ст.42 Кримінального кодексу зазначено, що не є злочином діяння, яке заподіяло шкоду правоохоронюваним інтересам, якщо це діяння було вчинене в умовах виправданого ризику для досягнення значної суспільно корисної мети", - коментує свій законопроект депутат.

За його словами, "ризик визнається виправданим, якщо мету, що була поставлена, не можна було досягти в даній обстановці дією (бездіяльністю), не поєднаною з ризиком, і особа, яка допустила ризик, обґрунтовано розраховувала, що вжиті нею заходи є достатніми для відвернення шкоди правоохоронюваним інтересам".

"Разом із цим, законодавством України не визначено особливостей відповідальності за прийняття політичних рішень, проте наслідки та можливі ризики політичних рішень часто майже не піддаються розрахунку та прогнозуванню", - зазначає Москаль.

"В Україні треба унеможливити кримінальну відповідальність за прийняття політичних рішень в умовах виправданого ризику, і цим самим виключити можливість зведення рахунків влади з політичними конкурентами", - констатує депутат.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News