Меркель і Саркозі придумали, як врятувати єврозону

Неділя, 9 жовтня 2011, 22:54

Лідер Німеччини Ангела Меркель і Франції Ніколя Саркозі досягли угоди про шляхи виходу з боргової кризи в єврозоні.

Після зустрічі в Берліні Меркель і Саркозі повідомили, що погоджений ними план передбачає "важливі зміни" принципів існування єврозони, передає Бі-Бі-Сі.

Вони обіцяють до кінця жовтня оприлюднити пакет заходів щодо виведення з кризи економіки країн зони обігу євро.

"Ми усвідомлюємо, що Франція і Німеччина несуть особливу відповідальність за стабілізацію євро", - сказав французький президент.

"[Наші країни] сповнені рішучості зробити все необхідне, щоб забезпечити рекапіталізацію європейських банків", - зазначила Меркель.

Після переговорів Саркозі зазначив, що оприлюднити подробиці досягнутих домовленостей "поки не час", проте повідомив, що сторони прийшли до "повного розуміння".

"Нам потрібно виробити пакет заходів, які будуть стійкими і всебічними. Ми вирішили представити їх до кінця місяця, тому що Європа повинна вирішити свої проблеми до саміту Великої двадцятки в Каннах" - сказав президент Франції.

Лідери Німеччини і Франції запропонували включити в цей пакет заходів план рекапіталізації європейських банків, поглиблення економічної інтеграції в єврозоні та вирішення проблеми держборгу Греції.

Однією з головних проблем зони обігу євро вважається стабільність банків, які опинилися під загрозою через кризу навколо боргових зобов'язань Греції і деяких інших держав ЄС.

До початку переговорів в Берліні було відомо, що Німеччина і Франція по-різному дивляться на механізм рекапіталізації європейських банків, який вимагатиме, за різними оцінками, від 100 до 200 мільярдів євро.

Париж пропонував використовувати для фінансування власних банків кошти Європейського фонду фінансової стабільності (EFSF), проте Берлін наполягав, що до цього заходу можна вдаватися тільки в крайньому випадку.

Ще одна суперечність між двома країнами стосувалася того, як саме використовувати кошти ЄФФС для покриття держборгу окремих країн.

Передбачається, що на зустрічі в Берліні обговорювалося і майбутнє франко-бельгійського банку Dexia, що став першою жертвою кризи суверенних боргів.

У неділю уряди Франції, Бельгії та Люксембургу заявили, що вони погодили план з його порятунку.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
16:00
Пошук мін за допомогою дронів: українські розробники випробували сенсорні технології 
15:53
Теорія – у військовому коледжі США, практика – в боях в Бахмуті. Львів, Канзас і Бахмут в житті комбрига "Холодного Яру"
15:51
Експорт кукурудзи, ріпака, соняшника та пшениці: ліцензії видаватимуться з погодженням з Польщею
15:51
"Найбільше досягнення і невдача – це НУШ": міністр Лісовий про діяльність МОН за останній рік
15:49
Дрони, боєприпаси й гранатомети: Німеччина оголосила про новий пакет допомоги для України
15:34
Синоптики попередили мешканців Київщини про неприємні сюрпризи погоди
15:33
"Укрнафта" розпочала ребрендинг мережі АЗС Glusco
15:32
Туск після переговорів зі Шмигалем: Ми близькі до вирішення проблем  
15:27
Цього року планується запустити залізничний маршрут з Києва до Кошице
15:27
РФ створює нову адмінеліту на окупованих територіях України – розвідка Британії
Усі новини...