Екс-міністру Тимошенко загрожує параліч у СІЗО

Вівторок, 1 листопада 2011, 09:43

Колишньому т.в.о. міністра оборони Валерію Іващенку, який обвинувачується у скоєнні службового злочину, загрожує параліч і як наслідок - інвалідність.

Про це заявив адвокат Борис Нечипоренко, коментуючи рішення Печерського райсуду столиці, який на засіданні 27 жовтня вкотре залишив екс-міністра під вартою, незважаючи на погіршення його стану здоров’я.

За словами Нечипоренка, який посилається на висновок лікарів, Іващенко потребує невідкладного належного лікування в умовах стаціонару, повідомляє УНІАН.

"Згідно з висновками головного невропатолога Шевченківського району Києва, який за ініціативою пенітенціарної служби оглядав мого підзахисного у СІЗО, у нього має місце гостре порушення статодинамічних функцій хребта", - сказав адвокат.

"Більш того, за висновками лікарів, у зв’язку із тим, що протягом тривалого періоду (з квітня 2011 року) в Іващенка спостерігається стійкий больовий синдром та оніміння правої нижньої кінцівки, це може призвести до паралічу та необхідності оперативного втручання, наслідком якого (у кращому випадку) буде інвалідність", – сказав Нечипоренко.

За його словами, "черговим яскравим наочним підтвердженням продовження різкого погіршення стану здоров’я Іващенка може бути той факт, що 27 жовтня він брав участь у судовому засіданні, спираючись на палицю, оскільки отримав таку рекомендацію від лікарів".

Натомість, як зазначив адвокат, Печерський райсуд вкотре відмовив у задоволенні клопотання його захисників про заміну йому запобіжного заходу на підписку про невиїзд.

За словами адвоката, очевидне суттєве погіршення стану здоров’я Іващенка відповідно до вимог ч. 1 ст. 274 КПК України "є безумовною підставою для зміни запобіжного заходу підсудному".

"Ні прокурори, що підтримують обвинувачення, ні суд, який вже не приховує своєї однозначної підтримки позиції обвинувачення, не взяли до уваги дуже серйозні та загрозливі висновки незалежних лікарів щодо стану здоров’я Іващенка", - наголосив Нечипоренко.

При цьому адвокат підкреслив, що замість зміни запобіжного заходу судді знову "звернули увагу" СІЗО на ненадання Іващенку необхідної медичної допомоги.

"І це – незважаючи на вже наданий для цього майже місячний термін, незважаючи на очевидну об’єктивну неможливість лікування мого підзахисного в умовах слідчого ізолятора", - додав він.

"Це раніше неодноразово офіційно підтверджувало і підтверджує керівництво СІЗО, посилаючись і на відсутність у медичній частині ізолятора неврологічного відділення, і на відсутність посади лікаря-невропатолога, яка взагалі не передбачена чинним штатним розкладом ізолятора", - зауважив Нечипоренко.

Водночас захисник висловив здивування щодо категоричної позиції представників державного обвинувачення, які у суді заявили, що Іващенка неможливо лікувати у Центральному військовому госпіталі, де він стояв на обліку, і де є всі необхідні можливості для ефективного лікування, оскільки "військові лікарі – його колишні підлеглі, і тому не можуть бути об’єктивними".

"Намагання залучати його (Іващенка - ред.) до участі у судовому процесі шляхом надання виключно знеболювальних препаратів - ні що інше як відверте знущання над хворою людиною", - наголосив Нечипоренко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування