КС засекретив кількість суддів, які проголосували за скасування Конституції

Вівторок, 1 листопада 2011, 09:48

Конституційний Суд відмовився повідомляти дані про кількість суддів, які проголосували за повернення Конституції зразка 1996 року.

На інформаційний запит "Дело", в якому видання просило повідомити про кількість суддів, які проголосували 30 вересня 2010 року або "за", або "проти" скасування політреформи 2004 року, у КС відповіли, що це закрита інформація.

Таким чином, Конституційний Суд офіційно відмовився розголошувати інформацію про результати голосування річної давнини, яким він повернув Конституцію зразка 1996 року, перетворивши Україну з парламентської республіки на президентську.

"Поіменне голосування шляхом опитування й процедура підписання суддями Конституційного Суду України є стадіями ухвалення рішення. Згідно п. 1 ч. 1 ст. 9 Закону України "Про доступ до публічної інформації", інформація, пов'язана з процесом прийняття рішень, належить до категорії службової інформації", - говориться у відповіді. 

"Доступ до цієї інформації обмежений, що в цьому випадку обумовлене потребою забезпечення авторитету й неупередженості правосуддя, забезпеченням виконання норм Конституції України, що виключають будь-який вплив на суддів", - повідомили в секретаріаті Конституційного Суду.

"Згідно з пунктом 2 частини першої статті 22 Закону "Про Доступ до публічної інформації", інформація про голосування при прийнятті рішень Конституційного Суду України (у тому числі рішення Конституційного Суду України № 20-рп від 30.09.2010) не може бути надана", - додали там.

Іншими словами, КС дійшов висновку, що дані про кількість суддів, які змінили політичний устрій держави, називаються "службовою інформацією".

Єдине, що повідомили в КС: під час голосування по політреформі двоє суддів – Віктор Шишкін і Петро Стецюк – висловили особливу думку. Обидві ці думки були надані "Делу" Конституційним Cудом.

Одночасно КС відмовився інформувати про те, скільки членів суду у 2010 році віддали свої голоси за обрання головою Анатолія Головіна.

"Закон "Про Конституційний Суд України" установлює таємний режим обрання глави Конституційного Суду України, тому інформація про голосування під час його обрання є таємницею й не підлягає розголошенню… інформація про рейтингове голосування при обранні головою Конституційного Суду України Головіна Анатолія Сергійовича не може бути надана", - сказано у відповіді КС на запит.

Видання зазначає, що на виборах голови Верховного Суду України у 2006 році, коли це крісло зайняв Василь Онопенко, були оголошені результати голосування. Тодішній голова рахункової комісії суддя Ігор Самсін оголосив, що за Василя Онопенка проголосували 58 із 84 суддів, а за його конкурента Петра Пилипчука – 25.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
16:06
Одещина знову зазнала ракетного удару РФ: є пошкодження інфраструктури та поранений
15:42
Какао б'є нові рекорди: ціни перетнули межу в 11 тисяч доларів
15:31
ФОТО"Я зворушений підтримкою українців". Режисер "20 днів у Маріуполі" привіз Оскар в Україну
15:30
Іран не планує відповідати Ізраїлю після останньої атаки – ЗМІ 
15:08
ФОТОПрезидент розписався на легендарній стелі Донецької області, яку раніше зафарбували активісти
15:06
Країни G7 обіцяють посилити протиповітряну оборону України
14:55
До України повернути 17-річну дівчину, яку вивезли з ТОТ до Росії
14:51
Вчені знайшли докази публічного осквернення решток королівської родини Мая у Гватемалі
14:49
Україна отримає понад пів мільярда євро для проєктів в енергетиці та відновленні житла
14:29
Як Росія відповідає на запити Червоного Хреста про підтвердження полону? Пояснює речник МКЧХ
Усі новини...