Голова представництва ЄС: "Ми не робитимемо винятків для України"

Неділя, 13 листопада 2011, 11:34

Українська влада чітко дала зрозуміти високопосадовцям з Євросоюзу, що лідера "Батьківщини" Юлію Тимошенко буде звільнено, однак цього так і не було зроблено.

Про це в інтерв’ю "Голосу Америки" заявив голова представництва Євросоюзу в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра.

На питання, чи правда, що українська влада обіцяла звільнити Тимошенко для отримання угоди про асоціацію з ЄС, а потім не виконала своїх зобов’язань, Тейшейра відповів:

"Я не можу сказати, що були обіцянки (випустити Тимошенко). Але нам чітко дали це зрозуміти під час декількох зустрічей на високому рівні. Тобто, у нас сформувалися саме такі очікування".

Він уточнив, що чиновники ЄС чекали, що "буде знайдене рішення, як вийти із ситуації із судом, під час якого не були дотримані стандарти верховенства права".

Коментуючи висловлювання деяких українських політиків про те, що ЄС тисне на Україну, зокрема, у справі Тимошенко, Тейшейра зазначив:

"По-перше, ми не нав’язуємо волю Євросоюзу Україні. Навпаки, це Україна говорить, що хоче бути частиною європейської родини, Європейського Союзу".

"Дійсно, нині є перешкода на шляху до завершення переговорів (про асоціацію з ЄС) – Україна вимагає більшого, ніж ми можемо зараз пообіцяти. Київ хоче зафіксувати перспективу членства в ЄС. Ми можемо гарантувати це лише країнам, які просунулися значно далі у повазі до наших цінностей. Тому Євросоюз нічого не нав’язує", - додав він.

"Ми відповідаємо – якщо Україна хоче рухатися цим шляхом, ви маєте поважати наші цінності, серед яких і верховенство права, і право громадянина на справедливий суд. Ми цього не бачимо в Україні, зокрема і в справі пані Тимошенко", - заявив Тейшейра.

Він додав, що Тимошенко судили за законами, написаними в часи Сталіна і Хрущова і "це не співвідноситься із європейськими цінностями".

"Навіть сам судовий процес не відповідав нашим уявленням про правосуддя. Якщо Україна хоче бути частиною європейської родини, вона має поважати наші цінності. Ми не робитимемо винятків для України, і ніколи їх не робили для інших країн, які приєднувалися до Євросоюзу", - заявив голова представництва ЄС.

Він також розповів, що позиція Євросоюзу була завжди "дуже чіткою".

"На прохання України ми пропонуємо вам Угоду про асоціацію. Це означає як політичну співпрацю, так і доступ до ринку країн ЄС. Для України це шанс реформуватися з нинішньої пострадянської системи в сучасну демократію західного зразка.... Але в переговорах про асоціацію несподівано виникли складнощі. Йдеться про те, що ЄС не гарантує Україні перспективи членства. Але про це не йшлося протягом п’яти останніх років переговорів", - сказав Тейшейра.

"Ми вважаємо, що Україна має досягти значного прогресу в сприйнятті, як ми їх називаємо, наших засадничих цінностей – поваги до демократії, прав людини, верховенства права. Лише після цього члени Євросоюзу можуть досягти консенсусу в тому, щоб запропонувати Україні членство.

Тобто немає жодних підстав використовувати питання перспективи членства як перешкоду для завершення переговорів про асоціацію", - додав він.

"Ваш президент прекрасно розуміє, що означає угода про асоціацію, і які можливості для України вона відкриває, і що треба зробити, щоб відкрилася перспектива членства в ЄС", - зазначив також голова представництва ЄС.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...