Венеціанська комісія не встигне розглянути новий закон про вибори

Середа, 2 листопада 2011, 10:12

Венеціанська комісія не буде аналізувати нову редакцію закону про вибори до Верховної Ради.

Про це заявив секретар комісії Томас Маркерт в інтерв'ю газеті "Коммерсантъ Украина".

"Нам не надходив запит від України з приводу такого аналізу, і я не думаю, що зараз в цьому є необхідність", - сказав він.

"Ваш виборчий закон буде прийнятий дуже скоро, а наступна сесія ВК відбудеться тільки в грудні, так що навряд чи можна встигнути отримати висновок комісії до голосування в Раді", - додав секретар.

За словами Маркерта, він тільки під час парламентських слухань у вівторок дізнався від депутатів, що вони внесли суттєві зміни в законопроект у порівнянні з тим текстом, який вивчала Венеціанська комісія.

"Звичайно, нам і раніше надходили певні сигнали про існування деяких відмінностей, але досі ми не уявляли, що відмінності настільки серйозні", - підкреслив він.

За словами секретаря, у комісії немає точної інформації про те, що відбувається за лаштунками.

"Але президентській адміністрації (раднику президента Марині Ставнійчук, - ред.) на дебатах в парламенті вдалося створити враження, що вона не дуже рада цим змінам", - додав Маркерт.

"Ми тільки зараз отримали копію тексту законопроекту, він у мене в папці - сто сторінок українською мовою. Як ви розумієте, мені поки складно детально прокоментувати його положення", - сказав секретар.

"Але навіть зараз я можу констатувати: схоже, зміни, внесені більшістю, створили низку нових проблем у виборчому законі. Наприклад, з'явилися проблеми в розділах про скасування реєстрації кандидатів, про принципи формування виборчих комісій. Ці нові норми безумовно не відповідають рекомендаціям ВК", - підкреслив Маркерт.

Він також нагадав, що комісія рекомендує регіональну пропорційну систему, тобто систему відкритих списків.

"І це підтримує не тільки ВК, але і парламентська асамблея Ради Європи. Ми рекомендуємо, щоб виборча система по можливості не змінювалася менше ніж за рік до виборів", - підсумував він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування