Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У МЗС кажуть, що з ЄС вже утрясли "політику" попри справу Тимошенко

Середа, 2 листопада 2011, 12:09

Справа Юлії Тимошенко впливає на динаміку відносин України та Євросоюзу, однак не зупиняє переговори щодо угоди про асоціацію.

Про це сказав заступник міністра закордонних справ України Павло Клімкін в інтерв'ю bbc.ua у Лондоні.

Клімкін визнає, що ухваленою минулого тижня резолюцією Європейський парламент надсилає чіткі сигнали українському керівництву.

"Безумовно, сама справа проти колишнього прем’єр-міністра Юлії Тимошенко впливає не на розвиток відносин між Україною та ЄС безпосередньо – оскільки це є стратегічний напрямок і це є стратегічна мета, не тільки мета зовнішньої політики України, – а на динаміку відносин", - зазначив він.

"Є ряд депутатів європейського парламенту, є багато людей з національних парламентів, які вважають, що ця справа може вплинути на динаміку переговорів по угоді про асоціацію. Це важлива тема, важлива тема для України, важлива тема для мене особисто як для керівника переговорної команди", - визнав Клімкін.

При цьому він зазначив: "Два тижні тому ми завершили переговори по розділу, який стосується зони вільної торгівлі. Це були складні переговори, оскільки торговельні переговори ніколи не бувають простими. Але, тим не менше, нам залишились тільки питання суто технічного характеру".

"Питання політичної ваги ми вирішили, і ми впритул наблизилися до завершення переговорів по так званій політичній частині. Оскільки на сьогодні серед питань, які дійсно мають політичну вагу, нам залишається тільки питання європейської перспективи для України. Ну, і звичайно, пов’язані з ними питання економічної інтеграції, інтеграції до спільного ринку ЄС", - заявив Клімкін.

"Всі інші питання я б не сказав, що мають технічний характер, але не мають такої ваги. Але питання європейської перспективи - це є ключове питання. І в цьому сенсі ми не кажемо прямолінійну обіцянку, що Україна буде членом Європейського Союзу", - додав представник МЗС.

Клімкін також зазначив, що давати такі обіцянки – навіть "не в традиції Європейського Союзу", і багато європейських угод про асоціацію не містили такої обіцянки.

Він вважає, що остання резолюція Європарламенту щодо України "і за змістом, і за атмосферою є достатньо збалансованою", бо "там є чіткі меседжі".

"Але вона і є дуже позитивною. Позитивною в тому сенсі, що Європарламент знову чітко зробив посилання на 49-у статтю. Європарламент чітко зробив посилання на необхідність завершення переговорів щодо угоди про асоціацію. Європейський парламент дійсно зробив дуже чітке посилання, що практичний трек євроінтеграції має продовжуватись з належним динамізмом", - заявив заступник голови МЗС.

А Тимошенко, за його словами, згадувалася і в попередніх резолюціях і лише через "емоційне сприйняття" після вироку екс-прем’єру сигнали ЄС "виглядають досить чітко".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
22:48
Салліван: Через затримку з допомогою Україна втратила Авдіївку
22:35
відеоУльтраправий політик випустив у Європарламенті голуба, побажавши "миру" Україні та Росії
22:25
оновленоУкраїнські чоловіки 18-60 років не зможуть отримати паспорти за кордоном – постанова КМУ 
22:09
фото, відеоУ Миколаєві через невідому вибухівку запалали авто: п′ять рятувальників постраждали
22:01
Під парламентом Грузії знову протестують проти закону про "іноагентів"
21:54
Економічні новини 24 квітня: справа Сольського, ТРЦ "Гулівер" хочуть передати в управління АРМА
21:42
Україна і Португалія почали переговори про гарантії безпеки
21:33
Усіх абонентів у Києві, Одесі та Хмельницькому заживили, у Харкові діють обмеження – Міненерго
21:22
Єврокомісар вважає, що вступ України в ЄС не спричинить значних фінансових проблем
21:14
Єврокомісія пропонує санкції проти суден, які перевозять військову техніку з КНДР до РФ – Reuters
Усі новини...