Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Теплокомуненерго з боргами будуть давати мінімум палива?

Четвер, 3 листопада 2011, 14:28

Кабмін пропонує дозволити облгазам обмежувати поставки палива підприємствам-боржникам до технологічного мінімуму.

Населення ця норма не торкнеться, пише "Комерсант-Україна".

Право на таке обмеження у випадку несплати або неповної оплати за паливо зафіксоване в законопроекті уряду, поданому в парламент (№9374).

Технологічний мінімум буде "забезпечувати номінальне функціонування підприємства й не допустить виникнення надзвичайних ситуацій техногенного й природного характеру". Методику його розрахунків визначать Міненерго й МінЖКГ.

Обмежувати поставку газу нижче цього рівня заборонять.

Водночас із закону "Про теплопостачання" буде вилучений мораторій на відключення в опалювальний сезон теплокомуненерго (ТКЕ) від систем енерго-, газо- і водопостачання.

Таким чином, у випадку неплатежів облгази зможуть різко скоротити поставку газу ТКЕ.

У пояснювальній записці до законопроекту говориться, що такі заходи дозволять "значно підвищити рівень розрахунків за природний газ і поліпшити фінансовий стан НАК "Нафтогаз України". 

За даними ДК "Газ України", на 31 жовтня всі підприємства у 27 регіонах мають борги за спожитий газ в опалювальний сезон 2010-2011 років. Їхня сумарна заборгованість становить 3,93 млрд грн.

На 1 липня борг підприємств теплової енергетики сягав 13 млрд грн.

Найнижчий рівень розрахунків – у Закарпатській (43%), Луганській (63%), Дніпропетровській (66%), Донецькій (65%), Харківській (68%), Одеській (69%) областях і Криму (61%). Найбільшим боржником є Донецьке ТКЕ (723,3 млн грн), а найменшим – Закарпатське ТКЕ (19,5 млн грн). 

Джерело газети, близьке до НАК, повідомило, що ухвалення закону не призведе до того, що населення позбавлять теплопостачання:

"Ніхто не дозволить увести такі технологічні мінімуми для теплокомуненерго, які залишать людей узимку з холодними батареями. Але поставки газу для боржників все-таки скоротять".

"Ця ініціатива запропонована парламенту для того, щоб місцеві органі влади, побоюючись зростання соціального невдоволення, натиснули на комунальні підприємства й змусили їх розрахуватися за газ. Адже ТКЕ отримують від населення платежі в обсязі понад 90%, а з нами розраховуватися не поспішають", - сказало джерело.

За словами співрозмовника видання, ультиматум "Газу України" з обіцянкою відрізати ТКЕ від поставок газу вже поліпшив рівень повернення старих боргів.

При цьому представники облгазів кажуть, що їхні компанії не можуть вчасно розрахуватися за спожитий газ через те, що тарифи для населення ледь покривають 50% собівартості виробництва теплової енергії.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування