Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У протоколах допитів свідків Луценка збігаються цілі речення

П'ятниця, 4 листопада 2011, 12:12

Тексти протоколів допитів свідків обвинувачення у справі екс-міністра Юрія Луценка подекуди дослівно збігаються.

Про це йдеться у зверненні до президента нардепа Григорія Омельченка.

Як зазначає він у листі, опублікованому на сайті "Народної самооборони", з протоколів допитів, складених слідчими ГПУ, випливає, що багато допитуваних давали абсолютно однакові показання.

"У їх показаннях практично дослівно збігаються не тільки окремі фрази, а цілі речення. Це є прямим свідченням того, що замість показань свідків та потерпілих у протоколах їх допитів насправді містяться "диктанти" від слідчих", - підкреслив депутат.

За його словами, згідно зі статтею 65 Кримінального кодексу такі фактичні дані не можуть визнаватися доказами у справі, оскільки одержані незаконно і не є власне показаннями свідків та потерпілих.

Омельченко наголосив, що ледь не всі свідки під час судового слідства зазначили, що їх свідчення у Генпрокуратурі були сфальсифіковані. Те ж саме випливає і зі слів потерпілих у справі, які на суді "не могли пояснити, про яку "істотну шкоду"  правам і свободам йшлося у заяві".

"На запитання захисника Луценка, у чому полягає завдана йому (постраждалому Сидоренку) істотна шкода, про яку він написав у своїй заяві, Сидоренко відповів: "Я не знаю…Це не я писав, а він (слідчий) підказав…", - цитує депутат новину "Української правди".

Омельченко нагадав, що, на суді свідки неодноразово зазначали, що під час допитів щодо них з боку прокуратури вчинявся тиск, як-то допити тривалістю до 12 годин підряд, допит у хворобливому та стомленому стані свідка, тривале очікування процедури у приміщенні ГПУ.

"(Окрім того,) у процесі допитів слідчі допускали висловлювання, які допитувані сприймали як завуальовані погрози притягненням їх до кримінальної відповідальності чи взяття під варту у разі ненадання "потрібних" даних", - підкреслив Омельченко.

Водночас депутату незрозуміло, який кримінальний закон було застосовано у справі Луценка, оскільки "починаючи з липня 2009 року редакції статей КК України, що передбачають відповідальність за злочини в сфері службової діяльності (у тому числі статті 364 та 365 КК України), змінювались двічі".

У зв’язку з цим Омельченко просить президента вжити заходів щодо перевірки викладених у листі фактів, "які вказують на фальсифікацію справи" Луценка та безпідставне притягнення підсудного до кримінальної відповідальності.

Детально ознайомитися із текстом звернення можна тут.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування