Рублі за газ загрожують незалежності України - експерт

Субота, 5 листопада 2011, 18:08

Перехід на розрахунки в рублях з Росією за газ може загрожувати фінансовій незалежності України.

Про це заявив в інтерв’ю УНІАН колишній виконуючий обов’язки міністра фінансів України Ігор Уманський, повідомляє ZN.UA.

"В принципі, якщо ми втягуємося в рублеву зону, то йдеться не про торговий і не політичний союз. Ми, по суті, поступово відходимо від національної валюти і підміняємо гривню російським рублем", - зазначив він.

"Якщо ще і аграрний ринок, і машинобудування і металургію (у частині експорту в Росію) ми перекладемо на розрахунки в рублях, щоб збалансувати за об'ємом потоки експорту і імпорту, то це вже оборот близько 20 мільярдів гривень на місяць! Тут виникає питання можливості впливу Нацбанку на фінансовий ринок і, як наслідок, фінансової незалежності України", — заявив Уманский.

Він відзначив, що питання про перехід на рублі при сплаті за газ Україна і Росія розглядають вже не перший рік, проте досі в переговорах не вдалося досягти варіанту, який був би вигідний Україні.

"Нафтогазу" це може бути вигідно виключно в одному випадку — якщо на початок року фіксувати ціну на газ в рублях з умовою, що впродовж року вона не міняється залежно від коливань курсу долара", - сказав експерт.

"Враховуючи, що рубль — більше волатильна валюта, то при зниженні його курсу по відношенню до долара ми потенційно могли б отримати вигоду. Але в тому, що Кремль зробить Україні такий подарунок, я дуже сумніваюся", — заявив Уманський.

Як повідомлялося, Україна в результаті досягнутих з Росією домовленостей, планує в грудні почати використовувати рубль при розрахунку за газ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування