На чолі Вищого адмінсуду заради виборів поставлять "донецького"?

Середа, 9 листопада 2011, 09:01

Вищий адміністративний суд може очолити голова Дніпропетровського апеляційного господарського суду Ігор Темкіжев.

Про це повідомляє газета "Комерсант-Україна", нагадуючи, що посада голови ВАС звільнилася після обрання його попереднього керівника Олександра Пасенюка суддею Конституційного Суду.

"Пасенюка обрали в КС, бо на чолі Вищого адмінсуду напередодні виборів має з’явитися людина з Донецька. І вона там з’явиться", - сказало газеті інформоване джерело.

На засіданні Вищої кваліфікаційної комісії суддів 7 листопада Темкіжев був рекомендований для переведення у Вищий адміністративний суд (ВАС).

Головою ВАС може стати тільки суддя цього суду, чию кандидатуру вносить Рада суддів адмінсудів і затверджує Вища рада юстиції. 

Як відомо, саме у Вищому адміністративному суді (ВАС) можуть бути опротестовані результати виборів. 

Темкіжев обіймав посаду голови Дніпропетровського апеляційного госпсуду (ДАГС) із грудня 2010 року. До цього він постійно працював у Донецькій області: з 1992 року – в обласному Арбітражному суді, в 2002 році він був призначений заступником голови, а пізніше головою Господарського суду Донецької області. 

Голова підкомітету з питань кримінально-процесуального законодавства Святослав Олійник (позафракційний), говорячи про можливе призначення Темкіжева головою Вищого адмінсуду, заявив:

"Це не має нічого спільного з суддівським самоврядуванням. Це ручне перетягування кадрів із Донецька на ключові посади".

За його словами, у Дніпропетровський апеляційний госпсуд Темкіжев був призначений з ініціативи голови Вищого госпсуду Віктора Татькова, хоча колектив суддів ДАГС висував свою кандидатуру, а сам Темкіжев до того не жив і не працював у Дніпропетровську.

У Партії регіонів же спростовують можливість ручного управління процесом призначення суддів на адміністративні посади.

Там також не вважають проблемою, що на чолі Вищого адмінсуду може опинитися людина, яка все життя пропрацювала у системі господарських судів.

"Це не має ані найменшого значення. Першочергове завдання голови суду – вибудовування системи контролю виконання роботи суддею. До того ж для професійного судді немає великої проблеми перейти з однієї палати в іншу – принцип правосуддя скрізь той самий", - заявив Вадим Колесніченко.

"Чи будуть його обирати, мені складно сказати – це рішення за суддями, але думаю, якщо таке рішення буде прийняте, система не постраждає", - додав він. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування