Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Нацбанк і Мінфін придумали новий спосіб "залучити валюту з ринку"

Четвер, 1 грудня 2011, 10:57

Держава шукає можливість залучити вільну валюту для фінансування дефіциту бюджету.

Мінфін розробляє механізм емісії облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП), які будуть продаватися за іноземну валюту, розповіло джерело в Нацбанку "Комерсанту-Україна".

НБУ вже пообіцяв Мінфіну здійснювати своп-операції з такими паперами: видавати гривню під заставу ОВДП із зобов'язанням їх зворотного продажу.

"Ми не хочемо проводити свопи з валютою, бо будь-який банк візьме в нас гривню під заставу валюти, обіцяючи, що буде кредитувати економіку, але завтра за неї ж купить долари на міжбанку. Післязавтра він знову прийде до нас із новою валютою й попросить гривню. Виходить карусель і тиск на курс, що змушує нас продавати резерви", - пояснив чиновник.

"Тому ми запропонували Мінфіну новий механізм, який дозволить залучити валюту з ринку, але не є нескінченним. Наступного тижня це питання буде винесене на розгляд Кабміну", - додав співрозмовник газети в Нацбанку. 

Інше джерело, близьке до уряду, підтвердило інтерес Міністерства фінансів до цієї ініціативи, уточнивши, що документ ще не підготовлений:

"Мінфіну потрібно платити за зовнішніми боргами й шукати гроші на ринку. Для цього потрібно внести зміни в законодавство й дозволити продавати ОВДП за валюту, тому що зараз усі розрахунки всередині країни повинні відбуватися тільки у гривні". 

30 листопада директор генерального департаменту грошово-кредитної політики НБУ Олена Щербакова обговорила ідею валютних ОВДП з керівниками низки банків.

"Це була якась фокус-група: з’ясовувався інтерес до нових паперів", - сказав один із учасників зустрічі.

"Більшість скептично оцінили цю ідею, запропонувавши проводити свопи з валютою. Але були й ті, хто сказав: ми будемо купувати", - додав він.

За словами співрозмовника газети, у багатьох великих і дрібних банків є надлишок валюти, яку вони готові вкласти, тоді як найбільші установи мають "коротку валютну позицію".

"Низка іноземних банків збирає депозити в населення й направляє їх на розрахунки по кредитних лініях із материнськими банками", - пояснив ситуацію чиновник НБУ. 

Банкіри вважають, що валютні ОВДП можуть бути цікаві громадянам.

"Просунуті фізичні особи побачать у них альтернативу валютним депозитам і вкладанням у золото", - вважає голова правління Правекс-Банку Сергій Наумов.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування