Європарламент закликає Януковича пустити Тимошенко на вибори

Четвер, 1 грудня 2011, 13:21

Європарламент закликає українську владу забезпечити участь Юлiї Тимошенко та iнших опозицiйних лiдерiв у майбутнiх виборах.

Такий заклик мiститься у резолюцiї Європарламенту, ухваленiй у четвер у Брюсселi, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Закликати президента i владу України привести полiтичну, правову та адмiнiстративну ситуацiю в країнi вiдповiдно до того, що було узгоджено в Порядку денному асоцiацiї, а також сприяти належному управлiнню та повазi до верховенства права, як фундаментальних принципiв у контекстi вiдносин мiж ЄС i Україною, гарантувати, що Юлiя Тимошенко та iншi лiдери опозицiї мають право реалiзувати своє право повноцiнної участi в полiтичному процесi, як зараз, так i в майбутнiх виборах в Українi", - йдеться в документi.

ЄП нагадує, що вирок Тимошенко, викликав серйозне занепокоєння ЄС i "широко розглядається або як акт помсти, або як спроба засудити i ув'язнити опозицiонерiв, щоб захистити їх вiд участi в парламентських виборах наступного року, або в президентських, якi вiдбудуться в 2015 роцi ".

"Закон, вибiрково застосований проти Тимошенко, датований радянським часом i передбачає кримiнальне переслiдування за полiтичнi рiшення, тодi як статтi 364 i 365 цього закону, якi наразi перебувають на розглядi Верховної Ради, не вiдповiдають стандартам ЄС i ООН", - наголошується в резолюцiї.

ЄП також висловлює занепокоєння з приводу свободи ЗМI, громадянського суспiльства, проведення виборiв i верховенства права в Українi, коли "нинiшня полiтична ситуацiя в Українi, особливо у сферi цивiльних свобод i верховенства закону, суперечить духу Угоди про асоцiацiю, щодо якого тривають переговори".

"ЄС рiшуче виступає за стабiльну та демократичну Україну, яка поважає принципи соцiальної ринкової економiки, верховенство закону (зокрема незалежну судову систему), права людини, захист меншин i яка гарантує основнi права", - наголошується в резолюцiї.

Доповiдачем рекомендацiй виступив депутат Рiчард Легутко (група європейських консерваторiв i реформаторiв, Польща), спiвдоповiдачем iз економiчної частини документа (зони глибокої та всеохоплюючої зони вiльної торгiвлi) - Павел Залевський (група європейських народникiв, Польща).

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування