Медведєв поскаржився, що його підштовхнули до погроз Європі

Четвер, 1 грудня 2011, 14:04

Президент Росії Дмитро Медведєв запевняє, що його підштовхнули зробити жорстку заяву про заходи у відповідь на розгортання системи ПРО в Європі, і вона не пов'язана з виборами.

Про це він сказав у четвер в Москві на зустрічі зі своїми прихильниками, передає УНІАН.

"Ця заява не має якогось тактичного характеру або тим паче передвиборчого характеру, як деякі представники опозиції оцінюють. Це вивірена заява, і скажу вам прямо - мене до неї, по суті, підштовхнули", - сказав Медведєв.

Він запевнив, що в останній час неодноразово обговорював з представниками НАТО питання створення спільної системи безпеки в Європі, включаючи протиракетну оборону.

Медведєв повідомив, що після саміту Росія-НАТО в Лісабоні обговорював цю тему з Президентом США Бараком Обамою.

"Ми з ним усамітнилися в невеликій кімнаті, я йому сказав: "Барак, зрозумій, нам доведеться на це (розгортання ПРО) відповідати, якщо ви впродовж розумного терміну не зробите якихось кроків назустріч РФ, якщо ви не дасте відповіді на наше занепокоєння. Та конфігурація європейської ПРО, що запропонована, на думку всіх наших військових фахівців, реально здатна завдати шкоди стратегічному паритету, що склався у світі, й тим відносинам, які виникли останнім часом, включаючи договір про СНО", - сказав Медведєв.

Він зазначив, що у відповідь почув: "Ми розуміємо ваше занепокоєння, ми постараємося на нього відповісти, однак ніяких юридично зобов'язуючих документів ми підписувати не будемо".

За його словами, Росії доведеться поетапно робити кроки у відповідь, якщо впродовж 8-10 років не вдасться досягти домовленостей з країнами НАТО.

"Мені б дуже не хотілося, щоб на вильоті цього десятиліття хто-небудь з керівників РФ ухвалював рішення - вже остаточне - про розміщення ударних ядерних сил на різних рубежах нашої батьківщини, як у Калінінграді, так і на півдні, і в деяких інших регіонах", - сказав він і зазначив, що час домовитися ще є.

Як повідомлялося, 23 листопада Медведєв оголосив комплекс заходів військово-технічного і дипломатичного характеру, якими Росія відповість на розгортання системи ПРО в Європі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування