Поет Жадан: Сьогодні влада бореться з лідерами опозиції, завтра - з активістами

П'ятниця, 30 грудня 2011, 13:40

Поет і письменник Сергій Жадан підписав заяву на підтримку Юлії Тимошенко, бо вважає неправильною саму систему, яка зараз працює в Україні.

Про це він сказав Радіо "Свобода", коментуючи заяву українських інтелектуалів про незаконність рішення Апеляційного суду у справі Тимошенко, під якою підписалися, зокрема, Іван Дзюба, Мирослав Попович, В’ячеслав Брюховецький, Ірен Роздобудько.

"Мені здається, це правильно (робити такі заяви). Більше того, це єдино правильне – підтримувати сьогодні власних політичних в’язнів. Тому що в Україні вперше за якийсь довгий час знову з’явилися політичні в’язні. По-моєму, це дуже неправильна ситуація, з якою потрібно боротися", - сказав Жадан.

"Я насправді не є великим прихильником ані Тимошенко, ані Луценка. Тут мова не йде про якісь особисті симпатії, чи про якісь політичні симпатії. Йдеться про те, що це система неправильна", - пояснив він.

Жадан наголосив: "Якщо говорити про політичних в’язнів, йдеться, знову ж таки, не лише про Тимошенко, не лише про Луценка, а, скажімо, про багатьох активістів того ж "податкового майдану", які мали проблеми з правосуддям, або, скажімо, ті активісти, яких залучали до карних справ у зв’язку з підривом бюсту Сталіна у Запоріжжі, і інші якісь речі, які поступово вимальовуються у певну таку тенденцію. Тенденцію не дуже здорову".

"І тому говорити: "Вони не дуже позитивні персонажі, тому не треба їх підтримувати" – це не правильно. Тому що сьогодні влада бореться з лідерами опозиції, з політичними персонами, завтра вона буде боротися з рядовими активістами, які виходять на вулиці і намагаються виступати проти влади", - пояснив письменник.

На запитання, якої реакції влади він чекає на заяву щодо Тимошенко, Жадан відповів: "Чесно кажучи, не знаю. Але для мене це не так важливо, яка буде реакція влади".

"Мені важливо було висловити саме цю солідарність, саме свою точку зору. І важливо, що такі листи є, що є якісь певні суспільні соціальні прошарки, які не бояться якось реагувати на виклики влади, на виклики політичного життя", - додав він.

"Мені більше цікаво, як буде реагувати на всі ці речі українське суспільство. Тому що так чи інакше, скажімо, люди, які підписали цей голос, або політики, які намагаються панувати у сьогоднішній українській владі, вони навряд чи можуть щось змінити", - зазначив Жадан.

"Доти, доки українське суспільство не почне активно реагувати, доти ми й будемо у такій доволі печальній ситуації", - переконаний він.

Раніше група відомих українських інтелектуалів та діячів виступила з заявою на підтримку екс-прем’єр-міністра Юлії Тимошенко.

Вони назвали ухвалу Апеляційного суду Києва, який залишив без зміни вирок Печерського суду щодо Тимошенко, "несправедливою, протизаконною і абсурдною" і висловили впевненість, що українське правосуддя діє за замовленням президента Віктора Януковича.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування