Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Архітектор євро: проблеми з єдиною валютою почалися з самого початку

Понеділок, 5 грудня 2011, 10:19

Один із головних архітекторів єдиної європейської валюти Жак Делор каже, що єврозона мала недоліки з самого початку.

Про це Делор, який очолював Єврокомісію з 1985 до 1995 року і відігравав ключову роль у процесі введення євро, заявив в інтерв’ю британській "Daily Telegraph", передає bbc.ua.

Він зазначив, що неспроможність Євросоюзу централізовано координувати економічну політику в країнах-членах дозволила деяким із них погрузнути в непідйомних боргах.

За словами Делора, боргову кризу породила не сама ідея єдиної валюти, а "помилка у її втіленні", яку допустили політичні лідери, що наглядали за введенням євро.

"Міністри фінансів не бажали бачити якісь неприємності, з якими їм би довелося мати справу", - сказав француз.

Делор переконаний, що всі європейські країни мають розділити провину за боргову кризу, яка поставила існування євровалюти під загрозу.

"Кожному варто перевірити своє сумління", - вважає він.

Говорячи про позицію країн, які відмовлялися від участі в єврозоні, застерігаючи, що валюта не може працювати без держави, - як, наприклад, Британія, - Делор сказав: "Вони мали рацію".

Він додав, що реакція нинішнього покоління лідерів ЄС на кризу була "замалою і запізнілою".

Зокрема, Делор відзначив "поєднання впертості німецької ідеї монетарного контролю з відсутністю ясного бачення з боку всіх інших країн".

Ці коментарі прозвучали напередодні критичного для єврозони тижня.

2 грудня німецький канцлер Ангела Меркель оголосила, що Європа працює над заснуванням "фіскального союзу" з тим, щоб змусити учасників ЄС дотримуватися бюджетної дисципліни.

Меркель і президент Франції Ніколя Саркозі закликали змінити угоди, на яких ґрунтується існування ЄС.

Лідери Німеччини та Франції мають зустрітися в понеділок, 5 грудня, щоб погодити спільні пропозиції для зустрічі європейських керівників, запланованої на цей тиждень.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування