Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Янукович взяв тільки на себе застосування зброї

Понеділок, 5 грудня 2011, 15:34

Президент Віктор Янукович у понеділок підписав закон, що дозволяє тільки президенту ухвалювати рішення щодо застосуванні зброї в мирний час.

Так, він підписав зміни в закон про Збройні Сили України, раніше повернутий ним у Верховну Раду для доробки.

"З'єднання, військові частини й підрозділи Збройних Сил можуть залучатися до здійснення заходів правового режиму військового й надзвичайного стану, боротьби з тероризмом і піратством, посилення охорони держкордону, суверенних прав України в її винятковій (морський) економічній зоні, континентального шельфу України і їхнього правового оформлення, протидії незаконному перевезенню зброї й наркотичних засобів, психотропних речовин, їхніх аналогів або прекурсорів у відкритому морі, ліквідації надзвичайних ситуацій природного й техногенного характеру, надання військової допомоги іншим державам, у межах, визначених указами президента України".

Як повідомлялося, 6 вересня нинішнього року Верховна Рада розширила список обґрунтувань для застосування зброї й бойової техніки в мирний час військовими, внісши зміни до закону України "Про Збройні сили".

Згідно із законом, об'єднання, військові частини й підрозділи Збройних сил можуть залучатися для боротьби з тероризмом і піратством, посилення охорони державного кордону й т.д.

Представляючи 6 вересня законопроект глава комітету з питань національної безпеки й оборони Анатолій Гриценко ( НУНС) відзначив:

"Це правильний законопроект, що уточнює ту загрозу, яка носять транскордонний глобальний характер і в локалізації яких буде брати участь наша армія, незалежно від позаблокового статусу". Депутат підкреслив, що в законопроекті не варто шукати якісь внутрішні завдання, які ускладнюють взаємини влади й опозиції.

15 листопада, як повідомив, озвучуючи пропозицію президента, його представник у парламенті Юрій Мирошниченко, закон про Збройні сили України, який Верховна Рада прийняла 6 вересня 2011 року, невиправдано розширив повноваження парламенту в частині схвалення указів президента.

Президент запропонував з тексту закону забрати норму, що невиправдано розширює повноваження парламенту.

Раніше закон містив норму, відповідно до якої Верховна Рада мала схвалювати указ президента про застосування зброї в мирний час.

За словами Мирошниченка, глава держави запропонував виключити із цієї норми частину "у межах, визначених указами президента України, які затверджуються або схвалюються Верховною Радою".

15 листопада Верховна Рада врахувала пропозиції президента й підтримала їхніми 236 голосами.

Інтерфакс

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...