Єврокомісар продовжує пов'язувати асоціацію з Тимошенко

Середа, 7 грудня 2011, 15:24

Підписання й ратифікація Угоди про асоціацію Україна-ЄС залежить від того, як українська влада знайде вихід рішення в справі екс-прем'єра Юлії Тимошенко.

Про це заявив Єврокомісар з питань розширення і Європейської політики сусідства Штефан Фюле в середу у Брюсселі на прес-конференції, відповідаючи на запитання журналіста про справу у відношенні Тимошенко.

"Технічний процес по завершенню угоди ще триває, але країни - члени ЄС чітко заявили, що для підписання й потім ратифікації повинно бути створено середовище. Це буде угода, ґрунтуючись на якій наш партнер Україна одержить доступ до більшості європейських законодавств і може поступово стати частиною ринку ЄС", - заявив він.

"Багато чого буде залежати від того, як українська влада знайде вирішення цієї ситуації, пов'язаної з верховенством права й проблемою, що Ви відзначили", - сказав Фюле.

Європейський комісар нагадав, що Єврокомісія й країни-члени ЄС "чітко заявили кілька разів, що відправляти у в'язницю колишнього прем'єра за політичну відповідальність, а не за карний злочин, ґрунтуючись на двох статтях Кримінального кодексу, які своїми коріннями йдуть в 1960-і роки, не є правильним поводженням з опонентами".

Фюле підтвердив, що в Брюсселі чекають на саміт Україна-ЄС, призначений на 19 грудня. За його словами, одним з головних питань, що стоїть на порядку денному, є питання Угоди про асоціацію.

"Ми змогли за останні місяці, тижні вирішити проблеми, що залишалися, як пов'язані з економічною частиною - зоною вільної торгівлі - але й з Угодою про асоціацію як такою", - сказав він.

"Ще залишається одне питання, що вимагає більше роботи як з боку української делегації, так і країн ЄС - який пов'язаний з європейською перспективою України. Ця дискусія не проходить у вакуумі: Європейська комісія, як і держави - члени, пильно стежать за розвитком подій в Україні", - підкреслив європейський комісар.

Інтерфакс

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування