Проти Угорщини просять ввести санкції за невідповідність цінностям

Четвер, 5 січня 2012, 10:35

Голова групи Альянс демократів і лібералів за Європу Європейського парламенту й колишній прем'єр Бельгії Гі Верхофстадт закликав ЄС увести санкції проти Угорщини.

Санкції він просить увести "у відповідь на реакційні реформи" уряду Віктора Орбана, говориться в комюніке, випущеному ввечері в середу в Брюсселі.

"Настав момент для європейських інститутів почати юридичні й політичні санкції на основі Європейського договору", - заявив Верхофстадт.

На його думку, ЄС має застосувати статтю 7 Європейського договору, що дозволяє приймати санкції щодо держави-члена союзу, якщо вона не дотримується основних принципів Європейського союзу.

Теоретично, такі санкції можуть навіть позбавити відповідну державу права голосу на засіданнях ради міністрів ЄС.

"На жаль, наступив момент застосувати (статтю 7 Європейського договору), щоб захистити демократію й фундаментальні права в Угорщині й у ЄС, уникнути виникнення небезпечного прецеденту й поганого прикладу для країн, що бажають вступити в союз", - відзначив Верхофстадт.

Угорський уряд прийняв наприкінці грудня 2011 року серію конституційних законів, у тому числі обмежуючу незалежність центрального банку й законів, що міняють статус суддів.

Залишаються невирішеними питання обмеження плюралізму ЗМІ в країні, через які у минулому році проти Угорщини різко виступав Європейський парламент.

3 січня на брифінгу в Брюсселі офіційний представник Європейської комісії Олів'є Баї заявив, що керівництво Єврокомісії неодноразово висловлювало Угорщині свої сумніви щодо відповідності нових конституційних законів країни європейському законодавству.

У цей час, за його словами, ці закони вивчаються експертами Єврокомісії.

Інтерфакс

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування