Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Домашній арешт буде з телесеансами і спустошенням холодильника

Четвер, 2 лютого 2012, 12:21

Домашній арешт, пропонований у проекті нового Кримінально-процесуального кодексу, буде контролюватися за допомогою електронного моніторингу.

Про це розповів радник президента - керівник Головного управління з питань судоустрою Адміністрації президента Андрій Портнов в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

За його словами, домашній арешт виглядатиме так: "Людина сидить вдома за рішенням суду. Суд може зобов’язати її бути вдома весь час або у певний час доби. А контролюватися це буде системою електронного моніторингу, як це робиться за кордоном".

"Якщо вона звідти (з дому) вийде і її зафіксує система електронного моніторингу, то кримінально-процесуальний кодекс передбачає, що суд може змінити їй запобіжний захід", - зазначив Портнов.

На запитання, чи буде засуджений перебувати вдома в наручниках, він відповів: "Звісно ж, ні. Вдома він буде сидіти в халаті, спортивному костюмі, дивитися телевізор і спустошувати холодильник… Він живе вдома так, як і жив до того".

Портнов також вважає, що перехідний період для реалізації нових положень КПК триватиме 6 місяців – як передбачає даний закон.

"Якщо в березні він буде ухвалений, то до осені усі повинні підготуватися до нього, повинні будуть провести навчання, семінари, круглі столи, наради в колективах прокуратур, органах досудового слідства, судах", - сказав він.

Перехідні положення передбачають доручення Кабміну в 3-місячний термін профінансувати всі витрати, пов’язані з електронним моніторингом домашнього арешту, створенням єдиного реєстру розслідувань, забезпеченням відеоконференцзв’язком судів, правоохоронних органів і місць попереднього ув'язнення.

"Ми вважаємо, що сума, яка буде витрачена на це, в рази менша за сума, яку держава отримає від застосування запобіжний заходу у вигляді застави, від застосування чинного вже закону про гуманізацію відповідальності за господарські злочини, де заміняється покарання по господарських злочинах на штрафи, і змінюється форма відповідальності за контрабанду, від декриміналізації контрабанди", - сказав Портнов.

"Уже з перших днів дії цього закону митними органами протоколів складено на суму більше, ніж отримано за весь минулий рік від усіх кримінальних справ разом узятих", - зазначив він.

"Тобто, з набуттям чинності нового УПК України держава не витратить гроші, а заробить", - упевнений Портнов.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування