Хорошковський подумує про адресну дотацію людям

Понеділок, 6 лютого 2012, 09:50

У Кабінеті міністрів розглядають ідею запровадження адресної дотації громадянам перед підвищенням тарифів на газ і тепло.

Про це розповів міністр фінансів Валерій Хорошковський в інтерв'ю газеті "Комерсант-Україна".

Він зазначив, що позиція Міжнародного валютного фонду щодо підвищення тарифів на газ і тепло на останніх переговорах у Вашингтоні "була досить жорсткою, і це стало тим каменем спотикання, який нам поки не вдалося подолати".

"З економічної точки зору це абсолютно правильний підхід: тарифи мають бути економічно обґрунтованими, і дотування за допомогою ціни є найбільш безглуздим і неефективним", - сказав Хорошковський.

"Тому й висувається пропозиція якомога швидше реалізовувати заходи для виправлення ситуації. Але тут немає прямої залежності: підвищили тарифи – і життя налагодилося. Ні, потрібен комплексний підхід: з одного боку, адекватні компенсаторні механізми, з іншого боку – енергозбереження. А якщо ні, то неплатежі забезпечені",- додав він.

Голова Мінфіну повідомив, що компенсатори необов'язково будуть у вигляді підвищень соціальних гарантій, а "йдеться про монетизацію пільг і перехід на адресну дотацію".

"Ми сьогодні розглядаємо можливість проведення в Україні експерименту в цьому напрямку на базі певного регіону чи міста, у якому спробуємо побудувати модель адресної дотації й показати її результати – успіхи або проблеми. Тільки після цього можна підвищувати тарифи", - сказав він.

"Я думаю, це було б позитивно сприйнято як із боку інвесторів, так і з боку МВФ", - додав Хорошковський. 

На запитання, чи погоджується він із підвищенням тарифів заради зниження навантаження на бюджет чи готовий чекати завершення парламентських виборів, Хорошковський відповів:

"Я, як міністр фінансів, повинен ураховувати всі можливі наслідки, і це ніяк не пов'язано з виборами. Це пов'язано, насамперед, із можливістю населення платити". 

На припущення, що до виборів підвищення не буде, міністр відрізав: "Я не мислю політичними категоріями, тільки економічними". 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...