Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Amnesty International запропонувала варіанти покращення нового КПК

Середа, 7 березня 2012, 09:42

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International закликала Верховну раду забезпечити гарантії запобігання катуванням в проекті нового Кримінально-процесуального кодексу.

Про це сказано в повідомленні на сайті організації.

"Amnesty International ... закликає парламент забезпечити утримання в новому кодексі сильніших гарантій щодо запобігання катуванням та іншим видам жорстокого поводження", - сказано в повідомленні.

Організація зазначила, що для того, щоб відповідати вимогам неупередженого розслідування випадків застосування катувань, Україна повинна створити повністю незалежний орган для розслідування всіх заяв про порушення прав людини правоохоронцями.

Організація також закликала забезпечити доступ захисників до затриманих.

"При нинішній системі не всі затримані в міліції мають доступ до захисника. Законопроект не вирішує цю проблему" , - сказано в повідомленні.

"Захисник повинен завжди бути присутнім під час будь-яких слідчих дій, якщо хіба затриманий не відмовився від захисника, а безкоштовна юридична допомога має бути доступною для всіх, хто цього потребує", - повідомляють в організації.

Amnesty International наполягає, що всі слідчі дії мають бути належним чином задокументовані, бажано з використанням відео-та аудіообладнання.

Крім того, в повідомленні наголошується, що проект закону не зовсім чітко роз'яснює умови досудового утримання під вартою, яке має застосовуватися лише як винятковий захід.

Як відомо, 9 лютого Верховна рада прийняла за основу проект Кримінально-процесуального кодексу.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування