Україна не регулює політичне фінансування – міжнародне дослідження

Неділя, 1 квітня 2012, 11:45

Попри наявну правову базу, Україні не вдалося імплементувати правила політичного фінансування.

Про це свідчать результати оприлюдненого в п’ятницю звіту "Global Integrity Report: 2011", який досліджував ефективність контролю грошових потоків у політиці та механізми запобігання корупції у 31 країні.

Згідно з дослідженням, 29 із 31 оцінюваних країн зазнали невдач у втіленні правил політичного фінансування, незалежно від того, наскільки сильною чи слабкою була їхня законодавча база.

Україна набрала лише 21 бал із 100 можливих за ефективність свого регулювання партійного фінансування та 20 балів із 100 за можливість ефективно регулювати внески окремим політичним кандидатам.

Такі результати сильно контрастують із наявною правовою базою, яка отримала кращі оцінки: 50 за регулювання фінансування партій та 100 за регулювання фінансування індивідуальних кандидатів.

Але публічне оприлюднення інформації щодо фактичного фінансування партій та індивідуальних кандидатів отримало 0 із 100.

За ефективністю законодавства, що регулює фінансування політичних партій, хороші результати показали Німеччина (83 бали) та Колумбія (71 бал).

Грузія набрала 54 бали, США – 29, Китай отримав 0 балів.

Серед інших висновків звіту називається те, що антикорупційні органи часто не відповідають своїм завданням. Багато антикорупційних органів, оцінених у 2011 році, є сильно політизованими і залежними від урядів, діяльність яких вони наче і покликані моніторити.

Крім того, згідно із звітом, у 29 країнах із 31, урядова бюрократія є відгалуженням правлячої партії або регулярно використовується в інтересах політичних сил.

"Global Integrity" - міжнародна некомерційна організація, що відстежує глобальні тренди у сфері урядування і боротьбі з корупцією.

Замість того, щоб вимірювати самі прояви корупції, звіт за допомогою 320 індикаторів, а також журналістських розслідувань оцінює механізми звітності та вимірювання прозорості, які покликані запобігати корупції. Він також показує прогалини, що роблять корупцію більш ймовірною.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування