Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Конституцію збираються змінювати в два етапи

Неділя, 1 квітня 2012, 12:33

Виходячи з рекомендацій Венеціанської комісії та інших органів Ради Європи, майбутній конституційний процес в Україні може бути організований у два етапи.

Про це в своїй статті для ZN.UA пише радник президента, керівник головного управління з питань конституційно-правової модернізації адміністрації президента Марина Ставнійчук.

За її словами, більшість юристів прийшли до висновку, що повернення до Конституції 1996 року не дасть відповіді на основні проблеми української демократії, оскільки була тільки реанімована (з певними змінами) модель влади, що існувала протягом 1996-2006 рр.

Як зазначила Ставнійчук, існуюча ситуація потребує зваженого аналізу застосування чинної Конституції та попередніх змін, проведення змістовного обговорення можливих варіантів її модернізації.

"Хоча вже сьогодні, виходячи з рекомендацій Венеціанської комісії та інших органів Ради Європи, очевидно, що майбутній конституційний процес може бути організований у два етапи", - сказала вона.

Перший етап пов’язаний з напрацюванням конституційних ініціатив якісного поліпшення реформи правосуддя та реформи правоохоронної сфери, проведення реформи місцевого самоврядування.

Другий етап, на думку Ставнійчук, може бути орієнтований на комплексне оновлення Конституції, утвердження якісно нової демократичної моделі політичної системи європейського зразка, дотримання стандартів, прав і свобод людини, народовладдя, гарантій їх реалізації, ефективного державного управління.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...