Тюремники кажуть, що вразили Freedom House "щирістю і відвертістю"

Вівторок, 3 квітня 2012, 18:10

Представники міжнародної правозахисної організації Freedom House (США) зустрілись у Київському СІЗО з екс-міністром внутрішніх справ Юрієм Луценком.

Про це на брифінгу у СІЗО заявив начальник Управління Державної пенітенціарної служби у Києві та Київській області Олександр Сайко, передає УНІАН.

"Сьогодні в рамках проведення візиту міжнародної правозахисної організації Freedom House з дозволу Апеляційного суду Києва нами було надано дозвіл на зустріч представників цієї організації з Юрієм Віталійовичем Луценком", - розповів він.

"Зустріч проходила більше ніж півгодини, і про зміст і рішення, які там обговорювались невідомо, тому що це все проводилось конфіденційно", - сказав Сайко.

При цьому він повідомив, що представники Freedom House залишили Київське СІЗО приблизно о 16.00 і поїхали на зустріч з головою Верховної Ради Володимиром Литвином.

"В цілому, на мій погляд, вони (представники Freedom House) залишились задоволеними щирістю і відвертістю, яку ми демонстрували, тому що на всі їх питання були надані грунтовні, вичерпні відповіді", - заявив тюремник.

"Як мені здалося, в очах представників правозахисної організації було дещо розвінчано той міф про нелюдські умови тримання ув’язнених у Київському слідчому ізоляторі, в тому числі і колишніх високо посадовців", - зауважив Сайко.

За його словами, представники Freedom House також відвідали медичну частину Київського СІЗО.

Сайко також наголосив, що під час відвідування СІЗО представники Freedom House перевірили та оглянули приміщення, в яких утримується Луценко, в яких раніше утримувалась екс-прем’єр Юлія Тимошенко, а також інші приміщення.

В свою чергу дружина Луценка Ірина розповіла, що до екс-міністра приходили 8 представників організації з перекладачем.

"Це були люди, які знали його ще з періоду роботи в Міністерстві внутрішніх справ, виявились навіть знайомими. Основне запитання, які вони йому задавали, – це причина арешту, бачення цієї ситуації і виходу з неї, про його звільнення", - уточнила вона.

"І основне, що вони йому задали: чи не бажає Луценко лікуватись за кордоном? На що Юра відповів, що він не збирається їхати ні під яким соусом з України. Він хоче, щоб його лікували тут, але не в межах СІЗО, а все-таки в стаціонар", - сказала Луценко.

Вона наголосила, що екс-міністр повідомив представникам Freedom House про стан свого здоров’я.

Також екс-міністр наголосив, що "йому системно, ще до арешту, пропонували виїхати з України, неодноразово натякали, що він може спробувати виїхати і особисто брати участь в Європейському суді".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування