Іноземні видавці висловили Льовочкіну критику, а він її приховав

Середа, 4 квітня 2012, 10:40

Члени Міжнародної делегації організацій, діяльність яких спрямована на забезпечення свободи преси, стурбовані зростанням кількості випадків порушень свободи ЗМІ в Україні.

Про це вони заявили під час зустрічі з головою Адміністрації президента Сергієм Льовочкіним, повідомляє "ЛІГАБізнесІнформ" із посиланням на Українську асоціацію видавців періодичної преси (УАВПП),

Члени Міжнародної делегації висловилися на підтримку закону про доступ до інформації й визнали позитивним створення робочої групи з питань свободи слова, але висловили стурбованість низкою серйозних питань.

Зокрема, вони відзначили високий рівень корупції в Україні й брак прозорості, які впливають на пресу, судову систему й суспільство в цілому; брак незалежності й плюралізму в телемовленні й політизацію висвітлення новин.

За їхніми словами, в Україні часті випадки безкарності й недостатності покарання для тих, хто чинить тиск на медіа. Міжнародники вважають за необхідне створити вільний інформаційний ринок, щоб преса була по-справжньому вільною і розвивалася.

"Одне з завдань уряду – сприяти формуванню такого середовища, у якому преса може розвиватися, будучи незалежною від впливу з боку урядових, політичних і економічних важелів", - зазначив президент Всесвітнього форуму редакторів Ерік Б’єраер.

Він закликав АП взяти під контроль виконання Україною взятих на себе міжнародних зобов'язань щодо питань свободи висловлювань і свободи преси.

У свою чергу, Льовочкін зазначив, що президент України хоче виконати свою обіцянку про створення суспільного телебачення в Україні й докладає зусиль до просування законодавчого процесу.

За його словами, уряд докладає зусиль до створення такої економічної системи, яка підтримувала б свободу ЗМІ.

Однак члени делегації відзначили, що прогрес поки недостатній, а кількість випадків порушень свободи медіа продовжує зростати.

Учасники делегації також порушили питання про нерозкриту справу вбитого журналіста Георгія Гонгадзе. Вони була розчаровані, почувши, що розслідування щодо замовника вбивства зайшло в глухий кут, і закликали до відкритості й прозорості процесу.

Напередодні на сайті президента України опублікували повідомлення про зустріч Льовочкіна й видавців-міжнародників, у якій не було ані слова про критику.

На зустрічі з Льовочкіним були присутні представники Всесвітньої Асоціації видавців газет і новин (WAN-IFRA), Article 19, Freedom House, Фундації відкритого суспільства (OSF) і УАВПП у рамках дводенного циклу зустрічей із видавцями газет, телерадіомовниками й організаціями громадянського суспільства.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування