Представник ЄС про асоціацію: Рано відкривати шампанське

Середа, 4 квітня 2012, 13:32

Після парафування угоди про асоціацію з ЄС ще "рано відкривати шампанське", вважають в Євросоюзі.

Про це заявив голова представництва Євросоюзу в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра, повідомляє ЛІГАБізнесІнформ.

Він зазначив, що вітає завершення технічного процесу підготовки угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі.

"Однак, на жаль, ще не час відкривати шампанське, оскільки події, що відбуваються протягом останніх двох років, починають представляти труднощі для того, щоб можна було перейти до наступних кроків, які могли б забезпечити втілення в життя цієї угоди", - сказав Тейшейра.

За його словами, зокрема, йдеться про підписання угоди про асоціацію.

"А для цього необхідно одностайне рішення всіх країн Європейського Союзу і подальша ратифікація підписаної угоди у Верховній Раді, парламентах країн ЄС і в Європарламенті", - заявив Тейшейра.

Він зазначив, що чотири роки тому, коли він починав свою роботу в Україні, найголовнішим викликом був початок переговорного процесу, особливо щодо поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі. Це вважалося дуже складним технічним моментом.

"У той час ніхто не міг собі уявити, що ми зіткнемося з основними труднощами, що стосуються цієї угоди, після того, як ми завершимо те, що ми вважали найскладнішим - самі переговори. І ось сьогодні ми перебуваємо у парадоксальній ситуації", - сказав він.

За словами Тейшейри, раніше основна проблема полягала в тому, що за "помаранчевої" влади не було зрозуміло, хто саме повинен відповідати за переговори з ЄС - у президента були свої повноваження, у прем'єр-міністра - свої.

Тейшейра констатував, що наразі повноваження різних гілок влади чітко визначені і зрозумілі, однак протягом останніх двох років у внутрішньополітичній ситуації в країні сталися події, які продемонстрували погіршення щодо ключових цінностей Європейського Союзу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...