Член ЦВК: КС поставив під сумнів легітимність результатів виборів

Четвер, 5 квітня 2012, 14:34

Заступник голови Центвиборчкому Жанна Усенко-Чорна вважає, що рішення Конституційного Суду щодо закордонних дільниць обмежує конституційні права громадян.

Про це вона сказала Українським Новинам.

За її словами, це рішення фактично скасовує можливість голосування за кордоном за мажоритарними округами.

При цьому Усенко-Чорна зазначила, що в неї виникла низка питань про співвідношення цього рішення КС із низкою положень Конституції, зокрема, статтею 24 Основного Закону, що каже, що всі громадяни України мають рівні права й не можуть бути обмежені в залежності місця перебування.

Також вона зазначила, що спірним є питання співвідношення рішення КС зі статтею 22 Конституції, відповідно до якої, права й свободи громадян України гарантовані й не можуть бути обмежені.

"Згідно зі статтею 22 Конституції, виборче право громадян гарантоване, й воно не може бути скасоване або обмежене. Але склалася така ситуація, коли це право обмежене", - зазначила вона.

Усенко-Чорна заявила, що всі попередні рази, коли вибори Верховної Ради проходили за мажоритарними округами, громадяни України, які перебували за кордоном, брали участь у голосуванні, і таким чином, це рішення КС ставить під сумніви легітимність результатів тих виборів.

Заступник голови Центвиборчкому вважає, що питання голосування за кордоном за мажоритарними округами необхідно надалі врегулювати на законодавчому рівні.

Як відомо, Конституційний суд визнав неконституційним положення закону про вибори народних депутатів, згідно з яким зарубіжні виборчі дільниці включаються до складу одномандатних округів на території Києва.

Відповідно до змін скоротиться кількість одномандатних округів у столиці - за попередніми даними ЦВК, з 16-ти до 13-ти.

За словами опозиції, рашення КС запускає зміни виборчого закону, ухвалений у результаті компромісу між більшістю та опозицією.

Детальніше про плани Партії регіонів з переділу виборчих округів читайте у статті на "Українській правді".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування