Нігерійця 6 місяців "маринують" у СІЗО - не можуть знайти перекладача

Понеділок, 9 квітня 2012, 22:52

У Луганську через відсутність перекладача втретє переноситься засідання суду у справі громадянина Нігерії Олаолу Сункамі, який звинувачується в замаху на життя шести осіб.

Третє засідання суду мало відбутися сьогодні, але його перенесли на 3 травня, передає УНІАН.

За словами адвоката Сункамі Людмили Гавриш, її підзахисний не міг ознайомитися з матеріалами справи, оскільки вони написані українською і російською мовами, якими він не володіє.

"Утретє зривається судове засідання, оскільки прокуратура як державний обвинувач не може забезпечити судовий процес перекладачем", - розповіла вона.

"Ми вважаємо, що досудове слідство було грубо порушене, слідчий не розібрався з усіма його обставинами і неправильно кваліфікував дії Сункамі. На мою думку, тут має місце лише самооборона з його боку. Він захищався від нападаючих, а не намагався їх убити", - сказала Гавриш.

За її словами, розгляд справи в суді Ленінського райсуду без перекладача з англійської неможливий, бо іноземний громадянин російської і української мови не знає і не зможе відповідати на запитання судді.

"Вимога закону говорить про те, що іноземці повинні бути забезпечені перекладачами в суді і перекладач повинен мати повноваження брати участь у судовому процесі", - сказала Гавриш.

Як відомо, 9 квітня більш як 20 студентів з Африки на мітингу перед будівлею Ленінського райсуду вимагали звільнити Сункамі.

За інформацією представника правозахисної організації "Поступ" Ярослава Мінкіна, Сункамі перебуває в СІЗО вже шостий місяць.

Він відзначив, що в листопаді 2011 року шестеро молодих луганців у під'їзді одного з будинків атакували двох студентів з Нігерії, одним з яких був Сункамі.

"Нападаючі висловлювали на адресу Нігерії образи на расовому ґрунті, відтак звалили на землю, били ногами і шпурляли в них камінням. Сункамі вдалося підвестися, він почав оборонятися шийкою розбитої пляшки. Нападаючі відступили, але коли приїхала міліція, луганська молодь виявилася постраждалою стороною", - сказав Мінкін.

За його словами, слідство пред'явило Сункамі звинувачення у замаху на вбивство тих шести за ч.2 ст.115 Кримінального кодексу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування