The Financial Times: бойкотувати Україну - неправильно

Четвер, 3 травня 2012, 11:06

Заклики бойкотувати Україну через ситуацію з демократією - помилка.

Таку думку висловлює у своїй редакційній статті газета The Financial Times, переклад якоъ наводить Инопресса.

На думку видання, міжнародне співтовариство діє правильно, протестуючи проти поводження з Юлією Тимошенко.

"Але заклики оголосити міжнародний бойкот Євро-2012 або позбавити Україну права на його проведення - неправильно з кількох причин", - пише видання.

По-перше, бойкоти якихось окремих спортивних заходів рідко бувають ефективні, відзначає газета, нагадуючи про бойкот Олімпіади-80 у Москві.

Навпаки, якщо дозволити проведення чемпіонату, в опозиції буде шанс донести свою точку зору до багатомільйонної закордонної аудиторії.

По-друге, режим Януковича проігнорував набагато серйозніший протест - призупинення угоди про свободу торгівлі з ЄС.

"Він продовжує пред'являти не тільки Тимошенко, але й десяткам її найближчих радників сумнівні обвинувачення, які розглядає навряд чи незалежний суд", - говориться в статті.

По-третє, перенесення Євро-2012 створить небажаний прецедент: "Якщо вважати Україну неприйнятною в політичному плані, що це буде значити для чемпіонатів, запланованих у Росії й Катарі?".

Із усього цього не виходить, начебто на чемпіонаті немає місця протестам, підкреслює газета. Бойкот Євро-2012 європейськими політиками стане потужним сигналом для Януковича. Але все-таки Євро-2012 - захід спортивний, а не політичний, пише видання.

У свою чергу газета The Times у своїй редакційній статті відзначає, що спортивні заходи завжди мають політичний аспект.

"Декого засмутить це зіткнення політики з футболом, але міжнародні спортивні заходи неминуче мають політичний аспект. Як продемонстрували протести проти проведення "Гран-прі Формули-1" у Бахрейні, переваги від проведення таких заходів повинні одержувати лише ті країни, які дотримуються певних базових стандартів в галузі прав людини", - говориться в статті.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування