До офісу омбудсмена знову прийшов прокурор

Вівторок, 8 травня 2012, 17:42

В офіс уповноваженого Верховної Ради з прав людини знову прийшли представники прокуратури.

Про це у вівторок повідомляють джерела "Української правди".

"Вже хвилин 40 як тут", - розповів співрозмовник з апарату омбудсмена.

Він уточнив, що до офісу завітав виконуючий обов'язки прокурора Києва Сергій Софієв, який проводить зустріч з експертами секретаріату омбудсмена Валерієм Селіним та Юрієм Ситником.

Як відомо, саме ці експерти складали опис фотографій з синцями Юлії Тимошенко, які вони нібито отримала під час перевезення до лікарні.

Крім того, у вівторок на брифінгу ці експерти заявили, що колишній омбудсмен Ніна Карпачова не чинила на них тиску й не загрожувала при складанні опису фотографій з синцями Тимошенко.

"Що значить тиск, погрози? Який тиск можна на нас чинити? Це перше. А друге: Ніна Іванівна Карпачова - наш керівник з першого дня ... І будь-яке її слово ми сприймали як вказівку ​​до дії, яке не підлягає обговоренню ... Тиску як такого не було на нас", - цитує Ситника ЛІГАБізнесІнформ.

У той же час, Селін підкреслив, що експерти вели серйозну дискусію з приводу назви документа, що містить опис фотографій ушкоджень Тимошенко.

"Від нас вимагали назви "висновок експертів", на що ми заперечували і казали, що це абсолютно незаконно, і цього робити не можна", - зазначив він.

Головний консультант відділу пенітенціарних установ секретаріату омбудсмена Ситник заявив, що перед початком роботи співробітники офісу наполягали на тому, що фотографії, тим більше не є спеціальними і не зроблені за правилами, не можуть бути об'єктом експертизи. Тоді Карпачова попросила їх просто описати знімки.

"Фактично за її наполяганням ми описували ці фотографії", - зазначив Ситник.

Селін додав, що коли мова зайшла про назву, експерти заявили, що це може бути або службова записка, або думка фахівців в галузі судової медицини. Але коли вони ставили під документом підпис, то перший лист з назвою не бачили - він був накритий другим листом.

За його словами, експертів запевнили, що даний документ - для внутрішнього користування, а вони, в свою чергу, попередили, що за межами офісу він не має юридичної сили і не може бути використаний як висновок експерта.

"Нас переконали, що так воно і буде", - додав він.

Що стосується описів знімків, то Селін зазначив, що на фотографіях співробітники офісу побачили кілька синців на руці Тимошенко і один синець в клубово-паховій області живота. Консультанти не могли кваліфікувати які-небудь з цих синців як гематоми, оскільки по фотографії це не визначається.

Коментуючи синець в області живота, Селін зазначив, що спочатку виникла суперечка, чи міг він виникнути в результаті удару ногою, так як деякі особливості його зовнішнього вигляду дозволяли говорити про досить велику силу удару: "Але потім ми геть відмовилися від цієї ідеї з тієї простої причини, що синець цей був і є на фотографіях стовідсотковим негативним відбитком поверхні кулака ... Ми до єдиної думки прийшли, що це пошкодження могло бути завдано в результаті нанесення удару кулаком з великою силою".

За словами Селіна, буро-жовтуватий колір синців дозволив консультантам припустити, що вони могли виникнути за чотири-шість діб до того, як були зроблені фотографії.

Відповідаючи на питання журналістів про те, чи було відомо консультантам походження даних знімків, Ситник зазначив: хто і коли зробив дані знімки, Карпачова відмовилася їм говорити.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування