Дзвінки в Євросоюз коштуватимуть українцям дорожче?

П'ятниця, 1 червня 2012, 11:05

З 1 липня мобільний роумінг у країнах Євросоюзу подешевшає, що для українських абонентів може призвести до подорожчання послуг зв’язку.

Рада міністрів з питань конкуренції ЄС у середу схвалила рішення Єврокомісії про зниження максимально допустимих цін на вихідні дзвінки з 0,35 до 0,29 євро за хвилину, на вхідні – з 0,11 до 0,09 євро, пише "Комерсант-Україна".

У липні 2013 року дзвінки мають стати ще дешевші – 0,24 євро, а в 2014-му – 0,19 євро за хвилину.

До того ж у ЄС уперше вирішили обмежити вартість інтернет-доступу в роумінгу – до 0,7 євро за мегабайт. 

Це не перша європейська ініціатива зі зниження тарифів. Із 2007 по 2011 рік вартість роумінгу в Європі зменшалася в кілька разів. А в 2010 році тодішній віце-президент Європарламенту Сільвана Кох-Мерін запропонувала повністю відмовитися від роумінгу усередині ЄС і створити єдиний ринок зв’язку. 

Зниження цін у Європі може призвести до подорожчання роумінгу для українських абонентів.

У попередні роки оператори з ЄС не раз намагалися компенсувати збитки від дій регулятора, підвищуючи роумінгові ставки для операторів із країн, які не входять у Євросоюз. Так, слідом за зниженням цін на роумінг у липні 2009 року "Київстар" і МТС інформували, що отримали від європейських партнерів повідомлення про підвищення ставок на 10-20%. 

Роумінг в Україні й так значно дорожчий, ніж у ЄС. Оператори пояснюють такі ціни високими ставками взаєморозрахунків, частка яких у тарифі становить до 80%.

Проте в Антимонопольному комітеті України вважають необґрунтованими їхні ціни на роумінг: у лютому відомство почало розслідування у відношенні операторів. Заступник голови АМКУ Рафаель Кузьмін 31 травня повідомив, що розслідування поки не завершене. 

Член Нацкомісії, яка здійснює держрегулювання у сфері зв’язку й інформатизації, Людмила Єжова зазначає, що "європейський регулятор може впливати на тарифи своїх операторів, а ми на тарифи своїх – ні".

Видання зазначає, що українським операторам зараз вигідні високі роумінгові тарифи з ЄС. Потік українців, які виїжджають у Європу, значно менший, ніж число туристів із ЄС, які відвідують Україну. А європейці частіше користуються роумінгом.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...