Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Екс-міністр говорив, що його підставив Кучма - секретар Кравченка

П'ятниця, 1 червня 2012, 21:01

Екс-міністр МВС Юрій Кравченко розповідав, що його підставив президент Леонід Кучма, бо він особисто дав вказівку розібратися з журналістом Георгієм Гонгадзе.

Такі свідчення колишнього секретаря покійного Кравченка Пухлікової І. С. наводяться у касаційній скарзі Генпрокуратури до Вищого спеціалізованого суду, яку цитує "День".

За свідченнями Пухлікової, Кравченко розказував, що Кучма особисто дав вказівку розібратися з Гонгадзе.

"Не взято судом до уваги і показання свідка Пухлікової І.С. - колишнього секретаря Кравченка Ю.Ф., яка пояснила, що Кравченко Ю.Ф. неодноразово розказував, що у справі Гонгадзе Г.Р. його підставив Кучма Л.Д. і Фере Е.В", - зазначається в документі.

"Президент України йому особисто дав вказівку розібратися з журналістом та провчити останнього. Чи давав Кучма Л.Д. вказівку Кравченку Ю.Ф. на фізичне знищення Гонгадзе Г.Р., не говорив (том 82, а.с. 71-77, 78-82, 83-88)", - цитує скаргу видання.

"Напередодні виборів Президента України 2004 року Кравченко Ю.Ф. дуже хвилювався, наголошував, що його можуть зробити крайнім у справі Гонгадзе Г.Р. У розмовах він ніколи не заперечував, що причетний до зникнення Гонгадзе Г.Р", - цитує Пухлікову ГПУ.

"У жовтні 2003 року після затримання і арешту Пукача О.П. Кравченко Ю.Ф. вказував на причетність Пукача О.П. до зникнення журналіста, та не виключав причетність до цього Фере Е.В., оскільки останній був авторитетом для Пукача О.П", - йдеться в документі.

"Ознайомившись зі змістом роздруківок розмов, записи яких було здійснено Мельниченком М.І. в службовому кабінеті Президента України Кучми Л.Д., Пухлікова І.С. пояснила, що Кравченко Ю.Ф. не сумнівався в їх достовірності щодо факту стеження і переслідування журналіста Гонгадзе Г.Р. працівниками міліції за вказівкою Президента України", - зазначає ГПУ.

"У березні 2005 року після виклику до слідчого ГПУ Кравченко Ю.Ф. запевняв, що його причетність до вбивства Гонгадзе Г.Р. прокуратурою доведена і він буде арештований", - йдеться в заяві.

"Наслідком цих розмов, на думку Пухлікової, є рішення Кравченка Ю.Ф. про самогубство. Ще після оприлюднення 2000 року народним депутатом України Морозом О.О. плівок Мельниченка М.І. та встановлення місця знаходження трупа Гонгадзе Г.Р. Кравченко Ю.Ф. не виключав можливості свого арешту", - уточнили в Генпрокуратурі.

Як відомо, в березні 2011 року ГПУ порушила справу проти екс-президента Кучми.

Його звинувачують у перевищенні влади і службових повноважень, які призвели до вбивства журналіста Гонгадзе та злочину проти громадського діяча О.Подольського.

У грудні 2011 року Печерський райсуд Києва визнав незаконним порушення кримінальної справи щодо Леоніда Кучми і скасував відповідну постанову Генпрокуратури.

У прокуратурі подали апеляцію на це рішення. Однак Апеляційний суд Києва залишив рішення Печерського райсуду у силі.

Наразі касація по цій справі знаходиться на розгляді у Вищому спеціалізованому суді з розгляду цивільних і кримінальних справ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування