Платіні - британцям: Проблема расизму є не лише в Україні та Польщі

Четвер, 7 червня 2012, 11:10

Президент УЄФА Мішель Платіні каже, що проблема расизму є не лише в Україні та Польщі, а в багатьох країнах світу, і вона не повинна зупиняти футбольних уболівальників.

Про це він заявив в інтерв'ю Британській телерадіокорпорації, передає "BBC Україна".

"Якщо ви хочете створити програму про расизм, то сьогодні можна поїхати куди завгодно, оскільки зараз спостерігається збільшення випадків прояву націоналізму у дуже і дуже багатьох країнах", - зазначив Платіні.

"Це проблема не лише Польщі та України. Проблема расизму присутня також і у Франції, і у Сполучених Штатах, у Великій Британії. У дуже багатьох країнах східної Європи спостерігається сплеск націоналізму. І це правда", - наголосив він.

На думку голови УЄФА, расизм – "проблема не футболу, це проблема суспільства".

"Ми (Союз європейських футбольних асоціацій) вже багато що зробили. Ми працюємо з антирасистськими організаціями Never Again, Fair Play, аби спільними зусиллями захистити людей від расизму у футболі. Це по-перше", - заявив Платіні.

"По-друге, два роки тому я змінив правила гри для арбітрів. За цими правилами, якщо на стадіоні виникає проблема расизму, арбітр може перервати гру на хвилину, аби зробити оголошення про те, що гру буде відновлено. Але у випадку повторення такої ситуації, арбітр має право зупинити матч", - сказав він.

На його думку, це – найкращий спосіб уникнути проявів расизму під час гри.

"Проте люди з расистськими настроями на стадіонах – це не моя провина, і не Ваша провина, і я не можу приставити полісмена до кожного. Ми багато зробили для вирішення проблеми і продовжуємо вживати відповідних заходів, проте ми маємо зберігати пильність, адже це проблема суспільства, а не суто проблема футболу ", - зазначив президент УЄФА.

На обурення журналіста "шокуючими" випадками побиття азіатських студентів на трибунах, нацистських салютувань на стадіонах, Платіні відповів: "Знаєте, я пов’язаний зі світом футболу вже дуже багато часу, і мені відомо, що такі випадки мають місце. Коли я сам грав у футбол, ситуація була такою самою у багатьох країнах".

"Моє ставлення (до випадків расизму) негативне, оскільки я сам не є расистом… На мою думку, спорт та футбол мають лишатися поза релігією, поза політикою, поза расизмом. Ми маємо лишатись поза цими питаннями", - заявив він.

Журналіст далі мусував тему расизму в Україні та Польщі й натякав на відповідальність Платіні за можливі інциденти, але президент УЄФА відрізав, що він відповідає лише за те, щоби вживалися дії, але не "за все суспільство".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування