Прокурор Києва: Місцеві чиновники чавлять дрібний бізнес

Четвер, 7 червня 2012, 15:59

Київські й інші місцеві держслужбовці заробляють на підприємцях, створюючи фірми, які надають консультативні послуги бізнесу, і нав'язуючи ці послуги людям.

Про це розповів прокурор Києва Анатолій Мельник під час наради зі столичною владою й бізнесом у Київській міськдержадміністрації, пише "Дело".

Він зазначив, що результати перевірок показали, що місцеві чиновники створюють штучні бюрократичні перешкоди для бізнесу.

"Законодавець указав, що всі документи дозвільного характеру повинні видаватися через дозвільний центр за принципом єдиного вікна, щоб спростити процедуру отримання дозволів", - зазначив прокурор Києва.

"При цьому нав’язування деякими державними особами послуг фірм-посередників, які надають консультативні послуги з оформлення дозвільних документів, законодавством не передбачено. Однак у них підприємці спрямовуються для отримання "послуг" для отримання дозвільних документів", - сказав він.

Також Мельник наголосив, що один раз скориставшись послугами "фірми", бізнес втрачає можливості отримати свої дозволи в правовому полі.

"Підприємці фактично стають заручниками чиновників і втрачають можливості отримати документи законно й у передбачений законом термін", - пояснив прокурор. При цьому він не навів приклади реальних подібних фірм, які виявила й усунула прокуратура.

Як правило, чиновники порушують терміни розгляду заявок і видачі дозволів, зазначив Мельник. Так, Головне управління навколишнього середовища в Києві не змогло розглянути 400 заяв підприємців про видачу дозволів.

"Терміни порушуються як мінімум до 3 місяців. Наведу лише один приклад. Товариство звернулося 21.07.2011 із заявою про отримання дозволів про розміщення відходів на 2012 рік, при цьому відповідь за зазначеною заявою дана лише через 53 робочих дні. Хіба це сприяння малому й середньому бізнесу, ефективності цього бізнесу й своєчасне введення в роботу цих підприємств?", - зазначив прокурор.

На думку Мельника, столичні чиновники ігнорують вказівки президента Віктора Януковича з дерегуляції економіки, дані їм 24 травня на регіональній раді.

На даний час у Києві налічується понад 400 тисяч суб'єктів малого й середнього бізнесу, що становить близько 95% загальної кількості зареєстрованих підприємств. Дрібний бізнес забезпечує 40% коштів, які йдуть у столичну казну.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування