У Женеві вирішили створити перехідний уряд Сирії

Неділя, 1 липня 2012, 10:54

Сирії необхідний перехідний уряд за участю обох сторін - нинішньої влади і опозиції.

До такої угоди прийшли учасники женевської конференції з питань врегулювання сирійського конфлікту в суботу, передає Бі-Бі-Сі.

Держсекретар США Гілларі Клінтон заявила, що президент Башар Асад не може залишатися при владі.

Початковий план створення перехідного уряду, запропонований спецпредставником ООН і Ліги арабських держав (ЛАГ) Кофі Аннаном, містив пункт, згідно з яким в цьому уряді не повинно було бути осіб, "чия присутність і участь дискредитувала б нову владу і поставила б під загрозу стабільність і примирення".

Проте Росія і Китай виступили проти цього пункту, угледівши в ньому заочну відмову Башару Асаду в участі в процесі формування.

Виступаючи після закінчення конференції, міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров підкреслив, що "узгоджений підсумковий документ по Сирії не вимагає нікого виключати з переговорів".

Він також сказав, що в документі прописано зобов'язання всіх сторін-учасниць конференції використовувати весь свій вплив для недопущення подальшої мілітаризації конфлікту.

Ще одним важливим пунктом прийнятого документа є подальша робота в Сирії місії ООН і ряду гуманітарних організацій, "Червоного хреста", наприклад.

Учасники конференції запевнили, що спостерігачі ООН відновлять роботу в Сирії, як тільки це буде можливо, але точних термінів не назвали.

Учасники зустрічі, які відтепер будуть працювати в режимі постійної робочої групи, представлять план врегулювання наступного тижня в Каїрі.

ООН, США, Росія і Китай переконані в тому, що результат по врегулюванню ситуації в Сирії має бути досягнутий до кінця року.

В Женевській конференції щодо Сирії взяли участь дипломати з західних країн, Росії, Китаю, Туреччини та арабських держав.

Конференція була скликана за ініціативою Кофі Аннана, коли кровопролиття в Сирії досягло нового витка.

Тим часом сам Асад заявив, що не прийме ніякого плану по врегулюванню кризи, який буде нав'язаний з-за кордону.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування