Янукович і Путін у Ялті розмежують Керченську протоку?

Середа, 11 липня 2012, 09:57

Україна сподівається, що на зустрічі президентів Росії й України в Ялті буде підписаний договір про делімітацію морського кордону в Азовському морі й Керченській протоці.

Про це пише газета Комерсант-Україна.

За даними видання, переговори про розмежування Азово-Керченської акваторії вже завершені.

12 липня після узгодження президентами ряду ключових положень договір має бути підписаний, що стане головним результатом зустрічі на вищому рівні. 

За інформацією видання, держкордон в Керченській протоці пройде по лінії, що збігається з українською переговірною позицією або близькою до неї.

Так, на українській території залишиться острів Тузла й судноплавний Керч-Єнікальський канал.

В Азовському морі, тим часом, сторони пішли на компроміс - підсумкова лінія границі буде проведена між запитальними позиціями України й Росії.

Договір розділить між державами також нафтогазоносну ділянку Палласа в Чорному морі, відкривши тим самим можливість для спільного розвідування й видобутку вуглеводнів. 

Співрозмовники видання не розкривають умови проходу російських кораблів по українській частині Керченської протоки, які містяться в угоді, пояснюючи, що вони ще мають бути затверджені главами держав.

"Наскільки я розумію, Україна погодиться на спільне використання Керч-Єнікальського каналу, що приведе до втрати українською стороною доходів від лоцманської й навігаційної діяльності",- прокоментував досягнуті домовленості заступник гендиректора Центра ім. Разумкова Валерій Чалий.

"Тому, боюся, домовленість по кордону буде сприйнята не дуже позитивно", - додав він. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News