Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Янукович підпише "мову", або стане ворогом Кремля - ​​політологи

Вівторок, 3 липня 2012, 18:51

Президент Віктор Янукович підпише прийнятий у другому читанні "мовний" закон Колесніченка-Ківалова.

Таку думку озвучили політологи, опитані "Фокусом".

"Швидше за все, цей закон буде підписаний. Якщо Янукович його ветує, він ризикує стати ворогом здебільшого російськомовних громадян України", - вважає директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.

"Але головне не це. Він може стати ворогом Кремля, оскільки Кремль, нове російське керівництво схвалило цей закон устами глави адміністрації президента РФ Сергія Іванова. Українське керівництво сподівається, що прийнявши цей закон, Україна зможе отримати знижку на російський газ. Тобто ми маємо не просто ухвалення закону, а чергову операцію в стилі Харків-2 - газ в обмін на мову", - сказав він.

Згоден з тим, що документ буде підписаний і керівник Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко. При цьому, він не виключає, що вже восени скандальний закон буде відмінено.

"Швидше за все, закон буде підписаний десь в середині літа, коли народ буде у відпустці. Але після виборів він з великою часткою ймовірності буде визнаний неконституційним - з допомогою Конституційного суду", - припустив політолог.

Його колега, глава Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала запевнив, що кращий вихід для президента - все ж не ставити підпис під прийнятим в парламенті законом. Інакше Янукович може забути про другий президентський термін.

"Для президента найкращий вихід із ситуації, що склалася – відправити "мовний" законопроект на доопрацювання. Особливо враховуючи, що прийнятий він був у тій же редакції, що і в першому читанні, і поправки до нього не були враховані. А якщо президент закон все ж підпише, то про перемогу в президентських виборах в 2015 році він може забути", - підкреслив експерт.

Як відомо, Верховна Рада 3 липня прийняла в цілому скандальний мовний закон Колесніченка-Ківалова, який розширює права російської мови в Україні.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування