"Регіони" спробують влітку протиснути "язык" - політолог

Субота, 7 липня 2012, 16:12

Парламентська більшість спробує легітимізувати "мовний" закон, коли більшість депутатів будуть до цього просто не готові, тобто влітку.

Таку думку озвучив політолог Олександр Палій, якого цитує Gazeta.ua.

Водночас, Палій наголошує, що президент щодо цього закону займе таку позицію, яку йому буде диктувати передвиборна логіка.

"Президент самоусунувся, бо він сказав, що коли до нього надійде цей закон, підписаний спікером, то він подумає. Я думаю, що Янукович самоусунувся і рахує соціологію — що це йому дасть, прийняття, чи неприйняття цього закону. Ви знаєте, 65% громадян вважає це просто маніпуляцією перед виборами", - каже експерт.

"Цей закон може дати якусь підтримку президенту в тому, що дасть підтримку його партії - ну буде там пару процентів. А скільки буде втрачено через цей закон в Центральній і Західній Україні, скільки буде втрачено в перспективі на президентську кампанію — все це зараз буде рахуватися соціологами на замовлення адміністрації президента", - додав політолог.

"Тут ситуація така, що Партія регіонів хоче всі ці речі провести влітку, коли всі люди і депутати роз'їдуться, і тихесенько провести ці речі. Ну побачимо, як у них це вийде", - каже він.

В свою чергу керівник Центру політичного аналізу "Пента" Володимир Фесенко вважає, що у разі підписання президентом "мовного" закону, опозиція матиме шанс скасувати його за допомогою рішення Конституційного Суду.

"Усе залежить від того, як надалі розвиватиметься цей конфлікт у мовній сфері, зокрема й під час виборів. Я не виключаю, що після парламентських виборів, якщо тільки не буде швидкого зближення з Росією, внаслідок нинішньої кризи у стосунках із ЄС, то цей закон можуть скасувати рішенням Конституційного суду", - говорить політолог.

"Інша річ, що хтось має звернутися до КС. Я думаю, що опозиції треба не тільки мітингувати, а, як тільки закон буде підписаний, варто готувати відповідне звернення до суду", - наголосив політичний експерт.

Він також додав, що в опозиції можуть бути непогані шанси скасувати цей закон.

"Якщо президент розумітиме, що краще чужими руками, а саме за допомогою Конституційного Суду, цей закон нейтралізувати, щоб він не збурював суспільства і не розколював його", - зазначив Фесенко.

"Тим паче, що мовна проблематика ще може бути в нагоді. Вона обговорюватиметься й на рівні Конституційної асамблеї, а потім ще у Верховній Раді. Так що мовне питання має бути таким бескінечним і довгостроковим серіалом", - додав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування