Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Політолог каже, що Росія не зробить Україні "подарунка" за "язык"

Неділя, 8 липня 2012, 13:23

Ухвалення мовного закону не допоможе офіційному Києву порозумітися з Москвою в газовому питанні, вважає політолог Володимир Фесенко.

"Декілька днів тому я брав участь у дискусії з російськими колегами, і вони відверто кажуть: ми не сприймаємо це як подарунок, і не думайте, якщо ви нібито зробили нам подарунок з російською мовою (це ваше внутрішнє питання), що ми вам зробимо відповідний подарунок назустріч, тобто знизимо ціни на газ", - сказав він Радіо "Свобода".

"Нічого подібного! Такі подарунки, як засвідчили і Харківські домовленості свого часу, сприймають як належне, і ніякої відповіді не буде", - заявив Фесенко.

На його думку, це розуміють і в керівництві країни, і в Партії регіонів.

"Тому все ж таки головна функція цього законопроекту – суто електоральна. Інша річ, якщо допоможе трохи в переговорах із Росією – буде добре", - зазначив політолог.

Водночас, на його думку, якщо законопроект про засади мовної політики вже наступного тижня опиниться на столі у президента, то Янукович не зможе напередодні візиту президента РФ Володимира Путіна (12 липня) заветувати цей законопроект, бо "це буде розглядатися, як недружній крок по відношенню до Росії".

"Це буде певна дилема для президента. Тому я не виключаю, що це процедурне зависання, яке зараз є в парламенті з мовного питання, можуть протягнути трохи далі, щоб воно не було таким вже актуальним перед візитом Путіна", - сказав політолог.
 
Водночас, Фесенко зазначив, що з точки зору партійних електоральних інтересів він може зрозуміти Партію регіонів.

"Вони діють цинічно, але політтехнологічно правильно. Але це вже проти інтересів держави, оскільки це роз’єднує державу, протиставляє одну половину суспільства іншій", - сказав він.

"І це вже виклик реальному лідеру Партії регіонів – президенту. Він, як голова держави, в принципі, має діяти більш виважено і має дбати, перш за все, про єдність країни", - додав політолог.

На думку Фесенка, "скоріше за все, закон він (Янукович) підпише, тому що це дуже потрібно його рідній партії, але ось після виборів, можливо, зроблять крок назад".

"Можуть скасувати цей закон рішенням Конституційного Суду як такий, який деякими своїми нормами не відповідає Основному закону, зокрема, нормі про державний статус української мови", - зазначив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування