Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україну критикують за дискримінацію мусульман і євреїв

Середа, 1 серпня 2012, 10:12

Державний департамент США критикує Україну за антисемітизм і дискримінацію мусульман.

Про це йдеться в щорічному звіті департаменту про свободу совісті й віросповідання у світі в 2011 році, повідомляє "Комерсант-Україна".

"У 2011 році з України надійшло кілька повідомлень про антисемітський вандалізм. Так, 12 серпня був сплюндрований єврейський цвинтар у Павлограді, 12 жовтня розмальований будинок єврейської громади в Сумах, 17 і 19 листопада сплюндровані меморіали геноциду в Кіровограді й Севастополі, а 9 грудня — ушкоджена синагога в Сумах", - йдеться в доповіді.

 Крім того, відзначається, що у вересні представники партії "Свобода" організували марш "Умань без хасидів", протестуючи проти щорічного паломництва хасидів на могилу іменитого рабина, похованого в Умані. 

Разом з тим головний рабин Києва й України Моше Реувен Асман відзначає зменшення кількості антисемітських проявів, "хоча не такими швидкими темпами, як хотілося б".

"Можливо, вперше за роки незалежності наш уряд вжив заходів для того, щоб поліпшити ситуацію. Наприклад, нам повернули сувої Тори. Подолавши величезний опір комуністів і бюрократичного апарата, ми одержали дозвіл на будівництво музею холокосту в Бабиному Яру. Держдепартаменту США варто було б звернути увагу саме на це",— відзначив головний рабин Києва й України. 

Заступник муфтія мусульман Криму Айдер Ісмаїлов вважає, що в Україні права мусульман не утискаються. Він перелічив лише деякі труднощі, серед яких проблеми повернення культурних будинків, виділення землі під будівництво мечетей.

Тим часом директор Релігійно-інформаційної служби України Тарас Антошевський заявив, що держдепартамент США акцентує увагу на тих питаннях, які "його більше цікавлять".

За його словами, в Україні існують і інші проблеми в галузі віросповідання:

"Наприклад, зараз повсюдно йде боротьба між християнськими громадами за храми. Крім того, у Сумах і Криму фіксуються виступи православних проти протестантів".

Ситуація, на думку Антошевського, почала погіршуватися два роки тому:

"Певним релігійним організаціям стало вигідно вирішувати свої проблеми просто з владою, і не раз за рахунок нанесення шкоди іншим релігійним організаціям". 

Але Держдепартамент США критикує не тільки Україну. Поряд з Китаєм, Росією, Пакистаном і Іраном, яким традиційно дорікають за обмеження свободи віросповідання, автори звіту внесли в нього Францію й Бельгію за заборону мусульманкам носити в громадських місцях одяг, що приховує обличчя.  

Серед країн СНД, на думку авторів доповіді, релігійні свободи найбільше порушуються в Росії, Туркменії й Узбекистані.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування