Томенко побачив загрозу відомим ток-шоу, а у ЦВК відмахнулися

Четвер, 2 серпня 2012, 10:36

Норми закону "Про вибори народних депутатів" дозволяють вважати деякі ток-шоу політичною агітацією, що може створити проблеми журналістам у передвиборний час.

Про це сказав віце-спікер парламенту Микола Томенко в середу на круглому столі, у якому брали участь представники громадськості, парламентського комітету зі свободи слова й інформації та Центральної виборчої комісії.

"У законі сказано, що вести передвиборчу агітацію не можуть громадяни без українського громадянства. А ведучі наших відомих телевізійних політичних ток-шоу не є громадянами України", - сказав він, цитує "Комерсант-Україна".

"Перед виборами їхні ток-шоу будуть чистої води агітацією. Савік Шустер активна людина, але його участь у передвиборчій агітації – порушення закону, і на це треба реагувати", - додав віце-спікер. 

Ведучий ток-шоу "Шустер Live" Савік Шустер не погодився з Томенко.

"Люди, які приходитимуть на шоу, звісно, будуть агітувати. Це момент передвиборчої кампанії, але саме шоу не є агітацією. Воно не проходить під політичним гаслом якоїсь партії", - зазначив він.

"Це далеко не перша передвиборча кампанія, під час якої я працюю в Україні, і я ніколи не порушував закон", - підкреслив Шустер. 

Директор Інституту Медіа-права Тарас Шевченко вважає, що за трансляцію політичних шоу телеканалам нічого не загрожує.

"Ток-шоу не підпадає під визначення "передвиборча агітація". Агітація – це матеріали, розміщені за гроші партії за контрактами", - пояснив він газеті.

Експерт додав, що за грубе порушення закону про вибори ЗМІ можуть втратити ліцензію: "Подібні рішення ухвалює суд, а приводом до перевірки можуть послужити звернення громадян у ЦВК або Нацраду з питань телебачення й радіомовлення". 

Томенко запропонував створити громадську раду при Центрвиборчкомі з представників органів влади й медіаекспертів для вирішення конфліктів, що виникають у медіапросторі під час передвиборчої кампанії.

Але член ЦВК Ігор Жиденко на це заявив: "Це не входить в обов’язки Центрвиборчкому. Під час місцевих виборів (2010 року) ми направляли в правоохоронні органи інформацію про порушення, і не було жодного результату! У країні немає правосуддя!".

"Ви повинні самі боротися за свої права, а не сподіватися, що це зробить хтось замість вас", - додав він, звертаючись до журналістів. 

Томенко не став наполягати на ідеї створення громадської ради при ЦВК, але закликав журналістів активніше висвітлювати й контролювати хід передвиборчої кампанії. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування